Vi kan gøre meget

Citat
”Duften af øl/ kastet op i himlen/ vi har scoret et mål/ vi farer i favnen på hinanden/ vores kroppe kan ikke/ adlyde kravene/ om to meters afstand/ vi råber mod skyerne/ vi spytter hinanden/ spontant i ansigterne/ vi er et system af væsker/ der rejser mellem hinanden.”
”Vi kan gøre meget”, s. 173.

Caspar Erics digtsamling ”Vi kan gøre meget” udkom i 2021. Den har undertitlen ”Digte fra vinter til forår” og følger op på ”Jeg vil ikke tilbage”. Ligesom i udgivelsen fra 2020 er rammen corona-pandemien, og det er det samme digter-jeg og hans venner og familie, vi følger i digtene med et tydeligt fremadskridende tidsforløb. I ”Vi kan gøre meget” er stemningen ikke længere præget af chok. En slags ny normal hverdag har indfundet sig, og derfor handler digtene også om meget andet end corona, selvom der stadig er tydelige spor af en dagligdag med restriktioner, møder på skærm m.m. i de fleste af teksterne.

61564942

Det er sidst i 2021, og jeget er flyttet sammen med sin kæreste. Sammen prøver de at finde sig til rette i deres nye fælles lejlighed. Der er nye rutiner og nye hensyn at tage. ”Vi forhandler om drømmene”, som der står på s. 14. Der er digte om nytårsaften, om stormløbet på kongressen i USA, og om byggeriet på Lærkesletten på Amager Fælled, som en folkebevægelse i 2021 demonstrerede imod. Der er digte om fester med vennerne, møder i andelsforeningen og om at vente – på at håndværkerne uden for lejligheden bliver færdige, på en pakke fra Post Nord og på det næste vaccinestik.

Og så bliver det forår, og verden begynder stille og roligt at ligne sig selv igen. Jeget tager til den første fodboldkamp på stadion i mange måneder, og vi slipper ham og venneflokken på en københavnsk strand, hvor de møder en gruppe udklædte unge, der holder fest for alle dem, der allerede har været smittet: ”så begynder de at gå i cirkler/ rundt om lydvognen mens de synger:/ Vi kan gøre meget/ Vi kan gøre meget/ vi kan gøre meget / vi kan gøre meget/ her i vandets tid.” (s. 183).

Digtene i ”Vi kan gøre meget” falder i 12 digtsuiter, der opdeler bogen i kapitler, hvor digtene i hver suite er forbundet enten tematisk eller i et afgrænset tidsforløb. Suiterne har overskrifter som f.eks. ”Cowboyskam” (om udfordringen ved at måtte ryge på altanen, fordi ens kæreste har røgallergi), ”We are legion” (om en fest med vennerne) og ”Vi kan gøre meget” (den afsluttende suite med de unge på stranden).

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Vi kan gøre meget"