Jeg vil ikke tilbage

Citat
”Jeg stod i mit køkken/ da statsministeren tonede frem/ på det ekstraordinære/ pressemøde./ Nu skulle Danmark/ begynde at lukke ned./ Virussen var her,/ et alvorligt blik./ Min iPhones skærm/ duggede af opvask,/ og så blev jeg pludselig/ ægte rørt/ over små bitte ord/ som samfundssind/ og fælles ansvar.”
”Jeg vil ikke tilbage”, s. 7.

Caspar Erics digtsamling ”Jeg vil ikke tilbage” med undertitlen ”Digte fra dage med COVID-19” udkom i 2020 og er en række daglige optegnelser i digtform.

11. marts 2020 lukker Danmark ned for at begrænse smitten med coronavirus. Fra den dag og 80 dage frem reflekterer et jeg over livet i lockdown i et boligkompleks et sted i København. Det er digte om glæden ved at have altan og en søster boende i opgangen. Om frygten for at få smitten med hjem fra kærestens kollektiv. Om farfaren, der døde lige inden pandemien, og hvis begravelse familien har valgt at udskyde, fordi en nær slægtning ikke kan komme hjem fra USA. Om at flygte ud i badekarret for at få lidt privatliv, om at have tømmermænd efter en drukaften på FaceTime, og om alt det, der også fylder i bevidstheden: Yahya Hassans død, mordet på George Floyd og klimakrisen, der for en stund overskygges af sundhedskrisen.

48979572

Hver tekst er et øjebliksbillede og en kommentar til en ganske særlig fase i pandemien, hvor alt var nyt og uvant, og alligevel var det også endnu et forår, som så mange andre før i tiden. Her illustreret på s. 50 i digtet fra dag 21: ”vi er begyndt at slås/ om de små pauser,/ gåtursundskyldningerne/ væk fra skærmene:/ Overalt på bygningerne/ stod vinduerne åbne,/ en tilfældig skulptur/ til ære for ingen.”

Fra dag 7 og frem er dagens indlæggelsestal fra Statens Seruminstitut noteret med kursiv i højre hjørne ved tekstens begyndelse. Digtene strækker sig ofte over flere sider. Det er længere handlingsforløb med mange linjebrud. Det er episk fortællende tekster i digtform. Nogle dage er der mindre at sige. Som på dag 26: ”Orker ikke.” (s. 62). Bogens titel er fra dag 17: ”En ven på FaceTime siger:/ Jeg vil ikke tilbage,/ jeg vil ikke tilbage/ til det der var før.” (s. 45).

De i alt 80 tekster kan læses som en kommentar til Jules Vernes sci-fi-roman ”Jorden rundt i 80 dage”. De 80 digte i Erics bog er ikke sci-fi, men de er beskrivelser fra en tid, hvor det føltes, som om fremtiden var landet fra den ene dag til den anden og med eet tvang alle til at tænke og gøre det meste anderledes.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Jeg vil ikke tilbage"