I Elena Ferrantes roman ”La vita bugiarda degli adulti” fra 2019 (”Voksnes løgnagtige liv”, 2020) er vi igen i Napoli - en by fuld af stærke sociale kontraster.
Vi møder her den 12-årige pige Giovanna, som lever en beskyttet tilværelse i et pænt middelklassekvarter. Meget er dog under forandring for pubertetspigen, og det sættes på spidsen, da hun en dag overhører en samtale mellem sine forældre, hvor faren sammenligner hende med sin søster Vittoria. I familien er fasteren altid blevet fremstillet som en vulgær og utilregnelig karakter, og Giovanna såres dybt over farens udtalelse, men bliver også nysgerrig efter at lære fasteren at kende. Hun tager kontakt til sin fars søster, og langsomt nærmer de to sig hinanden. Sammen med Vittoria introduceres Giovanna til det arbejderklassemiljø, faren har brudt med, og som på mange måder er anderledes end den verden, Giovanna er vokset op i.
48630111
Uskyldstabet fortsætter, da de voksnes verden viser sig at være fuld af hemmeligheder, løgne og fortielser. Forældrenes ægteskab er under opløsning på grund af utroskab, og som titlen antyder, skildrer romanen teenagerens opdagelse af, at forældre ikke er ufejlbarlige: ”Hvad skete der kort sagt i de voksnes verden, inde i hovedet på særdeles fornuftige mennesker, der var så fulde af viden? Hvad var det der reducerede dem til de mest upålidelige dyr, værre end reptiler?” (s.165).
Som man også har set det i andre Ferrante-romaner, har hun et særligt talent for at opridse de oplevelser i ungdomsårene, som får et ungt menneske til at indse, at verden er større end den nære familie.
Historien er fortalt i tilbageblik fra den unge piges perspektiv. Romanens fortælling om klasseskel i Syditalien illustreres ikke mindst ved figurernes sprog, hvor italiensk erstattes af den lokale dialekt i arbejderklassemiljøet.
Med udgangspunkt i et portræt af teenageliv i 1990'ernes Napoli – og en skildring af overgangen fra barn til voksen, herunder den unge piges spirende seksualitet og uskyldstab – bliver det også en roman om familie, opvækst, køn, klasse og alt andet, der former os som mennesker.