Frank vender hjem

Citat
”– Drikker du vodkaen uden is, sagde han til Ellen, da han kom ind i stuen igen og satte de to glas og flasken på bordet.
– Ja, sagde hun. – On the rocks.
– On the rocks er med is, mor.
– Du er efterhånden så klog, at du kan undvære hovedet.”

”Frank vender hjem”, s. 30.

Efter syv års romanpause inklusiv en skrivekrise udgav Kristian Bang Foss i 2019 romanen ”Frank vender hjem”, der fortsætter den umiskendeligt overlegne stil fra det tidligere forfatterskab.

I seks afsnit koncentreret om kæresteparret Frank og Thea oprulles deres respektive slægtshistorier og opvækst. Frank kommer fra et arbejderhjem i Hvidovre som søn af alkoholiserede forældre, hvoraf hans far fik en grum skæbne som den miskendte gadesanger Rock Tage, og hans mor går i hundene efter et ensomt ægteskab. Theas forældre er privilegeret overklasse; hendes far er kystbanesocialist med eget forlag, og hendes mor har et haveprogram på tv. Frank og Thea mødes på universitetet, flytter sammen, og Thea bliver gravid.

46944569

Tre uger inden termin giver Thea Frank en havkajak i fødselsdagsgave, og han søsætter den en søndag på Stevns. Det er begyndelsen på romanens anden og spændingsmættede del, der er en art robinsonade, som i bedste friluftsdramastil beskriver Franks kamp mod havet, laksen, vinden, fuglene og sin egen tørst og sult, da han efter at have tabt sin pagaj driver i land på en fugleø nær Sverige. I løbet af de tre uger, han kæmper for sin egen overlevelse i den kystnære vildmark, forlader Thea ham, og kraftidioten (forstår man på Frank) Carsten tropper op på hospitalet i en påtaget faderrolle, da Thea skal føde. Ingen tror på Franks forklaring, da han vender tilbage, og han bliver mere og mere desperat for at få sandheden frem.

Der er spring i både tid og perspektiv, hvilket giver indblik i en lang række af karakterernes tanker og følelser. Med blik for udtalte og ikke mindst uudtalte kulturelle koder, klassemarkører og sproglige måder at positionere sig på bliver ”Frank vender hjem” et vue over de klassemæssige afstande i det danske samfund: I Skagen spiser Theas familie mad, der bliver ”præsenteret ved stednavn: rimmet vesterhavstorsk, fritgående kvæg fra Knuthenlund og et udvalg af oste fra Bornholm.” (s. 122). Franks mor stiller den overklippede remouladebøtte frem på frokostbordet og er ikke imponeret over Theas mors gamle Saab cabriolet. Hvor Theas mor hæger om sit Flora Danica-stel, ser Frank en tallerken med ”en form for gul smørblomst”. Og taber den.

Kristian Bang Foss skriver morsomt og rammende om besværlighederne ved at stige op gennem klasserne og om at huske at tage sine forholdsregler i fralandsvind.

VIDEOKLIP
Kristian Bang Foss taler om "Frank vender hjem" med litteraturformidler Sarah Hvidberg. November 2021. 

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Frank vender hjem"