Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?

Citat
”Dengang jeg boede i den gule villa kunne jeg se direkte ind i fertilitetslaboratoriet fra mit køkkenvindue. Jeg kunne se laboranterne åbne poserne, lugte til og slikke på plasticdimser og vat. Hvorfor egentlig? – måske håbede de at påvirke statistikken i positiv retning? Laboranterne lagde hovedet tilbage, som gurglede de, i ekstase – måske håbede de på at indtage rester af æg og sæd fra fremmede skeder?”
”Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?”, s. 21.

I 2020 udkom Ida Marie Hedes roman ”Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?” på forlaget Basilisk. Vi følger en unavngiven jeg-fortæller – en kvinde, der sammen med sin mand og deres børn flytter til en gul villa i Den Usikre og Megalomane Landsby (herefter kaldet Landsbyen). Villaen ligger over for Kommunekontoret, hvorfra Landbyens fertilitetsniveau overvåges. Hver dag skal alle Females – det vil sige alle, der selv identificerer sig som kvinder – levere en udflådsprøve til Kommunekontoret, som også i hemmelighed tilsætter stoffer til drikkevandet, der fremmer fertiliteten. Og det virker. Jeg’et føder så mange børn, at de er umulige at tælle.

48926983

En dag indleder hun en affære med en anden mand. Det bliver opdaget af Kommunekontoret, og jeg’et bliver offentligt udskammet. Hun flytter ind i en lejlighed i den anden ende af Landsbyen og tilbringer alenetiden sammen med Hjerteskam, Kødskam og Røvskam – tre veninder, der lever et liv, hvor alle lyster er sat fri. De rekrutterer Females til modstandskampen mod Kommunekontorets overvågningstiltag, og de gør jeg’et til deres bedsteveninde, elskerinde og sammensvorne. Hun skal nu finde sig til rette i en hverdag som delemor, og det er herfra, hun ser tilbage på livet i den gule villa og på tiden, før hun flyttede til Landsbyen.

Handlingen falder i to dele – før og efter jeg’et flytter fra den gule villa – men romanen krydsklipper mellem de to dele. Undervejs brydes fortællingen af breve og artikler, der giver indblik i Landsbyens magtstrukturer. ”Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer?” er en sci-fi-roman. Den foregår i et opdigtet samfund i en nær fremtid. Selvom teknologien er længere fremme end i 2020, og mange elementer i handlingen er overnaturlige, er fortællingen umiddelbart relaterbar, og der kan trækkes paralleller til familieliv og debatter i samtidens Danmark.

Begær og drifter er et vigtigt tema i bogen. Begæret er et sug. Jeg’et bliver suget ind i Landsbylivet, og karaktererne i bogen suger sig fast til hinandens kroppe.