Katharina-koden

Citat
”Wisting lagde ringmappen fra sig, rakte ud efter barnebarnet og løftede hende over til sig. (…) Den lille, hjælpeløse krabat, han første gang havde stået med i favnen for 14 måneder siden, havde fået sin egen personlighed.”
”Katharina-koden”, s. 7.

Jørn Lier Horsts ”Katharina-koden” (2017) (”Katharina-koden”, 2018) er den første William Wisting-krimi, der tager udgangspunkt i en såkaldt cold case, en henlagt sag. Den næste krimi i den bebudede "Cold case-kvartet", ”Det inderste rum”, udkom i 2019.

”Katharina-koden” starter på årsdagen for Katharina Haugens forsvinden. Der er gået 24 år, siden den unge kvinde forsvandt, og hvert eneste år har William Wisting taget hendes sagsmappe frem fra arkivet i et forsøg på at se nye sammenhænge og spor. Mappen består blandt andet af billeder af forsvindingsstedet, hvor Katharina havde efterladt en halvt pakket kuffert med et præcist antal beklædningsgenstande, nogle visne røde roser og så en note, som Katharina skrev, da hun forsvandt. På papirlappen optræder en vej, forskellige numre og et kors.

53986234

Hver år besøger den aldrende drabschef Wisting også Katharinas mand, Martin, men i år er noget anderledes, for også Martin er forsvundet. Med hjælp fra Kripos, der er Norges svar på PET, genoptages sagen, og også William Wistings datter, journalisten Line, blandes ind i sagen. Der viser sig at være en forbindelse til en anden gammel forsvindingssag om den unge kvinde Nadia Krogh, der blev kidnappet i 1980’erne.

På trods af nyt blod i form af den 36-årige utraditionelle Kripos-kommissær Adrian Stiller er ”Katharina-koden” en klassisk Wisting-krimi. Fokus er på et velkonstrueret plot med høj detaljegrad, og også i denne roman er Jørn Lier Horsts indblik i både forbryderens psyke og drabsafdelingens gang helt tydeligt. Tempoet er i størstedelen af politikrimien roligt, mens William Wistings karakter får yderligere facetter. Han er en almindelig mand med stor kærlighed til bl.a. sin datter og barnebarnet Amalie, han er samvittighedsfuld og nøgtern. ”Katharina-koden” følger strukturen for en klassisk detektivkrimi.

Da læseren selv kan se koden på bogens omslag og får forelagt de samme beviser som drabschef Wisting, kan de selv gætte med på, hvem der er de skyldige. Med sin realistiske tone ligner ”Katharina-koden” et stykke true crime, og Jørn Lier Horst vandt flere priser for sin krimi, bl.a. den britiske Petrona-pris for bedste skandinaviske roman i 2019.