Hovedspringere

Citat
”En hverdagsdemokrat er et menneske, der lever ud fra den grundregel, at andre mennesker skal behandles, ligesom han eller hun gerne selv vil behandles.”


”Hovedspringere”, s. 39.

I 2018 udgav Carsten Jensen to debatbøger, ”Kældermennesker” og ”Mod stjernerne”, hvori han i en lang essayistisk form gør sig overvejelser om hhv. populisme og ungdommens fremtid i en verden med terrorisme og klimaforandringer. Tredje debatbog i denne trilogi udkom i 2019 og fokuserer specifikt på håndteringen af flygtningeproblematikken i Vesten.

Hovedspringere – Om mennesker på flugt og kunsten at modstå tyngdekraftens fristelse indledes med en beskrivelse af en situation i Frankrig, hvor den 22-årige illegale migrant Mamoudou Gassama fra Mali reddede en 4-årig fra døden ved at klatre op på en mur og derved også satte sit eget liv på spil. Gassama bliver efterfølgende i medierne døbt Spiderman, hvilket Jensen bruger som billede på, at flygtninge ikke bliver betragtet som enkeltstående individer, men derimod omtales som ansigtsløse i en masse, der markeres grammatisk med flertalsformen flygtninge.

46552539

I reaktion herpå skildrer Jensen i ”Hovedspringere” forskellige flygtninge med navns nævnelse. Han fortæller deres dramatiske individuelle historier. De fleste er virkelige personer, som han har mødt gennem sit aktivistiske arbejde med at hjælpe udviste afghanske flygtninge. Men han inddrager også bibelske myter, middelaldermalerier og fiktive karakterer som den kyniske menneskesmugler Gaza i den tyrkiske forfatter Hakan Gündays roman ”Mere, mere” i sin argumentation.

Carsten Jensen argumenterer med statistik og logik for det rationelle i, at Danmark som minimum bør tage imod de 500 kvoteflygtninge, som FN anbefaler. Og at diskursen om mennesker på flugt bør være mere human. Derudover henviser han løbende til teoretikere og tænkere, som den afdøde sociolog Zygmunt Bauman, samt til aktuelle politiske sager. Eksempelvis da en 5-årig dreng blev nægtet broccoli på udrejsecenteret Sjælsmark, og da rektor på Nyborg Gymnasium gav to somaliske elever tilladelse til at modtage undervisning på hans skole, selvom deres familie havde fået afslag på deres asylansøgning.

De almindelige mennesker, som i mødet med andre mennesker, der af nød befinder sig langt fra deres hjemlande, vælger at opføre sig medmenneskeligt og behandle dem ligeværdigt, døber Jensen ’hverdagsdemokrater’, og han hylder dem som helte.