Det Danmark du kender

Citat
”Der er nogen, der snakker klima og grøn omstilling, men nu må vi se, om det kan betale sig. Det kan være, vi bliver nødt til at gå den vej. Det handler om folkestemningen. Vi skal huske, vi er socialdemokrater. Vores vælgere vil kunne rejse. De vil have deres bøf og deres bil i fred. De har fortjent det.”
”Det Danmark du kender”, s. 268.

I 2020 udgav Peder Frederik Jensen romanen ”Det Danmark du kender”, der har navn efter Socialdemokratiets valgslogan fra 2015. Det er en fortælling fra den lollandske del af Underdanmark. Et Danmark, som måske kun de færreste kender.

Det er gymnasieeleven Niels, en af sexarbejderen Tinas mange faderløse sønner, der indleder romanen efter en højspændt prolog, hvori den stangstive socialdemokratiske borgmester Morten påkører Niels, mens han er ude med aviser. Niels vil væk fra flere generationers udsigtsløse tilværelse, væk fra campingvognen med hul i bunden og en mor, der har givet helt op.

48692303

I bogens anden del møder vi den godmodige lastbilchauffør Frank, der er tænksom og nysgerrig, og hvis liv er præget af taknemmelighed og arbejdsglæde.

Tredje del følger Mortens elskerinde Sigrid, der er af en rig landmandsslægt og drømmer om at bruge den kapital, hun har erhvervet ved ejendomsspekulation, til at føre noget liv tilbage til udkanten; et autentisk landsted med økologi, lokalt producerede varer og nærvær.

Morten er vokset op i arbejderklassen, og det er måske årsagen til, at han står til en stilling på Christiansborg. En ægte arbejder er en sjældenhed i dansk politik, og Mortens drøm er at blive den første faglærte statsminister siden H.C. Hansen. Fra at være en stolt søn af en værftsarbejder er Morten blevet besat af tanken om indflydelse – og måske går han vel meget på kompromis med sine idealer i jagten på magten.

”Det Danmark du kender” er en historie om Socialdemokratiet, fagbevægelsen og ikke mindst om konsekvenserne af at flytte Vesterbros narkomaner til Lolland i 1990’erne. Hvordan kan fejlslagen politik og økonomiske interesser forandre et lokalsamfund så gennemgribende? Med detaljerede klassemarkører, klimapolitisk indignation og en stor kærlighed til håndværk og gamle dyder har Peder Frederik Jensen både skrevet et portræt af en arbejderkultur på vej til at dø og af et samfund, hvor stigende ulighed og afstand mellem folk og elite tegner udviklingen. Samtidig minder romanen os generøst om, hvor velstillet og privilegeret et samfund, den danske velfærdsstat er.