Aktuelt værk: Pigedyr

Citat
”De mænd hernede, fædrene med savlet drivende, de ser mig, og selvom jeg er mager og bleg, så vil de have mig, de vil have den krop som jeg ikke selv kan eje, og det er belejligt og også skønt at lade dem besidde mig, jeg kan aflevere kroppen der, i deres blik, og deres hænder, og holdes af, mens jeg får orgasme, og jeg er hele tiden så fornem, ophøjet, skøn.”
”Pigedyr”, s. 120.

Det er juleaften. Året er 2038, og hovedpersonen i Cecilie Linds roman ”Pigedyr” (2022), Sara, holder jul med en kvinde, der hedder Monika, som vi på det tidspunkt ikke ved, hvem er. Herfra spoles tiden tilbage til 2020 og frem oprulles en række begivenheder, der leder frem til den føromtalte juleaften.

Sara er i 2020 13 år gammel. Hun er enebarn og ønskebarn og bragt til verden af aldrende forældre gennem fertilitetsbehandling. Moren er lunefuld og til tider decideret ondskabsfuld og har svært ved at håndtere Saras skønhed og spirende udvikling fra barn til ung pige. Hun siger for eksempel, at Sara er et ”lille villigt svin”, og at hun skal tage sig i agt for mænd. Morens ambivalente følelser kommer også fysisk til udtryk: ”Mor elsker straf for mor elsker trøst (…) En mors vold er kærlighed.” (s. 73), reflekterer Sara. Moren kan dog også være ”gavmild”, og Sara bemærker, at ”Hvis jeg gør mig umage kan jeg godt ligne den datter der er drømmedatteren, så har hun mig næsten.” (s. 31).

62455772

Sara går op i at være smuk, og sammen med sin veninde Rosa lægger hun mere værdi i det end så meget andet: ”Jeg vil være kvinde (…) Helst smuk. Bare smuk. Vil ikke andet end det.” (s. 50-51). Det ekstreme fokus på skønhed har hun med hjemmefra, hvor moren henleder Saras opmærksomhed på værdien i det: ”Hende (Rosa, red.) må du ikke slippe, sagde mor. Hun er en god pige. Meget smuk.” (s. 66). Sara opfanger tidligt mændenes begærlige blikke og udvikler en opfattelse af sig selv som en ”fælde” for ”granvoksne” mænd – en opfattelse, hun bekræfter sig selv i gennem de seksuelle forhold hun har; først med præsten, der netop har konfirmeret hende; dernæst med sin lærer og senere Rosas far. Besættelsen af at blive set, beundret og begloet holder Sara i et jerngreb, hvor hun i sin higen efter at forblive tynd, smuk og ’lille’ udvikler anoreksi.

Cecilie Lind undersøger og kritiserer i ”Pigedyr” fascinationen ved den ’purunge pige’. Skønhed og seksualitet som magtfaktor. Grænseoverskridende adfærd og overgreb. Hvad det gør ved et menneskes selvopfattelse at føle sig seksuelt begæret og objektiviseret, inden man knap er blevet teenager, og hvorfor samfundet er så fikseret på den unge pige.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Pigedyr"