Aktuelt værk: Lektioner

Citat
”En smule mere fokus – eller var det kærlighed, han manglede? – og han kunne have fået det ud af hende, og hun ville have været lettet for den byrde, hun havde slæbt rundt på alene i toogtres år (…) Han så det rullet ud foran sig, forsvinde og dukke op igen i det fjerne, som en smal sti i bakket terræn. Og så var der fortiden, endnu mere uklar end før, med utydelige omrids af skikkelser i tågen.”
”Lektioner”, s. 400-401.

I Ian McEwans roman ”Lessons” fra 2022 (”Lektioner”, 2023) følger vi Roland Baines kort efter hans hustru Alissa er forsvundet fra deres hjem i London. Udover deres syv måneder gamle søn har hun efterladt en besked på hovedpuden, hvor hun lidt kryptisk udtrykker, at hun ikke kan klare mere. I de følgende uger modtager Roland postkort fra forskellige europæiske storbyer, altid med samme ordlyd, men aldrig med nogen forklaring på, hvorfor Alissa følte sig nødsaget til at tage afsked med sin lille familie.

Handlingen fortælles gennem flere spor; et nutidigt spor, som begynder i 1986, hvor Roland er 37 år gammel og skal til at finde vej i tilværelsen som enlig far. Dette sker, imens Tjernobyl-katastrofen kaster sin skygge, ledsaget af bekymringer for radioaktivitet og strålesyge. Her følger vi Roland, indtil hans aldring i 70’erne.

135976091

Dette spor væves sammen med Rolands erindringer fra hans barndom, hvor han som 11-årig blev sendt på kostskole i England. Han flyttes fra sin mors kærlige beskyttelse i Tripoli, Libyen, til det nye engelske kostskolemiljø med hierarkier og privilegier, og han går fra at være en middelmådig studerende til at udvikle sig til en dygtig pianist. Men disse år præges også af hans forhold til en klaverlærerinde, der forgriber sig på ham og ’omstiller’ hans hjerne for altid, som hans ekskone senere beskriver det. Forholdet efterlader ham rastløs og rodløs og hæmmer hans evne til at forfølge de drømme og ambitioner, han har for sin fremtid.

”Lektioner” strækker sig over generationer og er en familiehistorie, som udforsker de glæder og sorger, som alle bærer med sig. Den dykker ned i arrene, der følger med livet, og berører emner som tilgivelse og tilfældighedernes magt. Romanen er fortalt i tredjeperson og fokuserer primært på Roland, men den udfolder også hans families historier og nuancerer Rolands narrativ. Samtidig afspejler romanen den aktuelle tidsånd med begivenheder som Tjernobyl-katastrofe, terrorangreb i London, Brexit og corona-pandemi. Samtidig er det en kærlighedshistorie, der berører temaer som forældreskab, håb, moderskab og forliste drømme.