Toni Morrisons anden roman, ”Sula” fra 1973 (”Sula”, 1985), foregår også i en lille by, Medallion, i Ohio. Nel Wright og Sula Peace møder hinanden, mens de stadig er børn, og de danner et intenst venskab, der strækker sig over mange år. De er begge usædvanlige børn, kloge, indlevende og nysgerrige, har fraværende forældre og finder i hinanden den intimitet, de begge længes efter.
Titelfiguren Sula er modig og fandenivoldsk, hvor Nel er mere bange for at stikke ud. En dag, hvor Nel overfaldes af nogle af kvarterets drenge, tager Sula en lommekniv og skærer spidsen af sin ene finger: “Hvis jeg kan gøre det mod mig selv, hvad tror I så jeg kan gøre mod jer?” spørger hun drengene (s. 58).
47388295
Forskellen på de to, den frihedselskende Sula og den mere konforme Nel, slår en kile ned i venskabet, som er ødelæggende for dem begge. For Sulas vildskab er den kraft, der er med til at sætte hende fri, men den kan koste andre dyrt og gør det også. Da den evige outsider Sula vender hjem til Medallion efter at have været væk i en årrække, vender byen sig mod hende, og venskabet med Nel sættes på en hård prøve.
Toni Morrison undersøger med Sula noget af det bærende ved de fleste kvinders liv i en tid - både i hendes egen personlige historie og i vores generelle kulturhistorie - hvor netop den relation fik et større fokus: fællesskabet med andre kvinder. Venskabet mellem kvinder, som er den første intense intimitet, de fleste kvinder kender til, glorificeres ikke i ”Sula”, tværtimod beskrives det i al sin dybde og kompleksitet.
”Sula” blev nomineret til en af USAs fornemmeste litterære priser, The National Book Award.