Aktuelt værk: Kirstens hævn

Citat
”Jeg tegner Steen kneblet, bundet på hænder og fødder, hejst op i kæder, mens en sort hingst med en kæmpe hestepik penetrerer ham i stykker”
"Kirstens hævn”, s. 66.

”Kirstens hævn”, der udkom i 2024, er en blanding af spændingsroman, socialrealisme, Wendy-blad og en coming of age-fortælling, som Bjørn Rasmussen selv har givet genrebetegnelsen hestepigeroman. Den handler om fire teenagepiger, der i starten af 00’erne – inspireret af popgruppen Spice Girls – indgår en pagt om at holde sammen som klike og holde hånden over hinanden, alt imens de udlever deres ungdomsliv: de drikker rom og cola, rapser slik på tankstationen, giver de ældre drenge blowjobs og strigler, rider og konkurrerer på deres respektive heste.

138132358

Jeg-fortælleren Kirsten bor sammen med sin mor og stedfaren Steen på det stutteri, de driver. Romanen er Kirstens dagbog, som hun indleder ved at præsentere sig selv og romanens hævnmotiv: ”Jeg hedder Kirsten, og da jeg var 14 år, besluttede jeg mig for at slå en mand ihjel.” Denne mand er hendes stedfar, og det forbliver længe uklart, hvad baggrunden er for, at hun så inderligt ønsker ham død, og om hun er en pålidelig fortæller eller ej. Hun spreder f.eks. rygter om, at Steen har forgrebet sig på hende, og tegner en tissemand med blå blodårer, da hun i billedkunst skal portrættere Jesus.

Kirsten beskriver sine veninder med en underlig blanding af kynisme, foragt, sympati og misundelse. Vibeke, der kaldes Hvepsen, er blond, sød og bor alene med en far, der har dårlig ryg. Karina har knallertkørekort, en storebror, der sælger hash og en mor, der drikker for meget. Hun har halvpart på hesten Don Juan, som den bumsede Anita med de rige forældre ender med at overtage helt, hvilket slår skår i pigebandens sammenhold.

Bjørn Rasmussen, der selv er vokset op på et stutteri, beskriver pigernes omgang i staldene i et troværdigt sprog, der vidner om stor indsigt i miljøet og dets jargon: ”Det var egentlig Hvepsen der havde det bedste sæde, hun scorede som regel højest i opstilling til dressurkonkurrencerne, men Sputnik trippede i skridten, og han gik under lod, så det altid var en af os andre der blev præmieret, særligt Anita.”

”Kirstens hævn” er en fanden-i-voldsk fortælling i tre akter om heste, had og radikalisering. Om dysfunktionelle familier i en vestjysk provins og et ungt menneskes indre dæmoner, der løber løbsk.