Beslægtede forfatterskaber

Bjarne Reuters forfatterskab spænder med sine omkring 80 udgivelser vidt og alt efter hvilket fokus man vælger, er der derfor også rig mulighed for at drage paralleller til andre forfatterskaber.

Hvis man har en handling med et humoristisk tvist i fokus, er det svært at komme udenom Manu Sareens ”Iqbal Farooq”-serie, der på mange måder minder om Bjarne Reuters ”Bertram”- serie. Iqbal bor sammen med sin skøre familie på Nørrebro i København, og han bliver med jævne mellemrum rodet ud i forskellige farlige situationer, fordi hans onkel Rafig har fået endnu god ide, der for det meste har noget med hurtige penge at gøre. Ideerne er desværre også ofte lyssky og involverer terrorister og forbryderbander. Iqbal er ligesom Anders i ”Bertram”-bøgerne spændt ud mellem forpligtelse over for familien og de regler, som samfundet har stillet op i form af for eksempel love. Også onkel Georg og onkel Rafig er nært beslægtede karakterer. De er begge store drømmere, der gang på gang må se deres planer mislykkes. 

Hvis man i stedet har de utilpassede og skæve børn, særligt drenge, i fokus, er det svært at komme udenom lighederne mellem Hodder og drengen Elo, hovedpersonen i Anita Krumbachs ”Et mærkeligt skib” (2009). Elo er ligesom Hodder moderløs. Elos mor er dog ikke død, men hun har i stedet fået en ny familie og har sjældent kontakt til Elo. Elo bor alene med sin far og ser på overfladen ikke ud til at være et forsømt barn. Han har rent tøj, får mad at spise og har et sted at bo. Men Elo mangler nærvær, og han mangler sociale kompetencer til at begå sig i relationer. Da en ny familie flytter til kvarteret, længes Elo efter at blive en del af den og særligt at få morens anerkendelse og kærlighed. 

Hodder og Elo deler en ensomhed og det at stå relationelt udenfor fælleskabet. Den store forskel på de to, er at Hodder får hjælp af feen til at bryde sin ensomhed, mens Elo afvises af familien og indkasserer endnu et nederlag.