Livet tilbage

Citat
”Jeg husker ikke meget af min død. Min tid derude står mere klart. Jeg husker at bo i bølgerne og svømme med de andre sæler. Jeg husker freden, friheden og tilgivelsen.”


”Livet tilbage”, s. 41.

Alle på Odinsøerne kender sagnet om selkierne. Mennesker, der har kastet sig i havet for at dø, men som i stedet bliver forvandlet til sæler. Hvert år på helligtrekongersaften kravler sælerne på land og smider deres skind. For en enkelt dag er de mennesker igen. Sagnet fortæller også, at hvis man tager selkiernes skind, vil de blive ved med at være mennesker. Men ikke som de var før. De vil være ulykkelige, fordi de husker smerten, der fik dem til at begå selvmord og fordi de savner havet, hvor de hører hjemme. Det er udgangspunktet i Nicole Boyle Rødtnes’ roman ”Livet tilbage” (2019).

Det er to år siden, at Vanja kastede sig i havet fra klipperne for at dø. Og det er andet år, at hun forlader havet for at blive menneske igen. Hun skal bare gennem dagen, ligesom alle de andre selkier, og så tilbage til havet. Men da solen går ned, er alle skindene væk.

46167341

En af de andre selkiers far har midt i sin sorg husket det gamle sagn og er taget ud til havet for at bringe sin datter tilbage fra de døde. Det er ham, der har taget alle selkiernes skind. Vanja og seks andre selkier bliver ført tilbage til Odinsøerne og må modvilligt vende tilbage til det liv, de dybt ulykkelige har forladt.

De syv selkier skaber røre, og historien dækkes i aviser og på tv. Midt i postyret prøver Vanja at falde til hjemme hos sin mor og sin søster, Iris, men havet trækker i hende, og hun er bange for at hun vil komme til at såre sin familie igen. Samtidig er der folk i det lille øsamfund, der synes, at det er mod naturens orden og Guds vilje at bringe nogen tilbage fra de døde. Selkierne bliver truet på livet, og deres familier bliver udstødt. Kun i selskab med Frederik, der er tilflytter fra København, finder Vanja en ro. Han ved ikke, hvad hun er eller hvem hun var.

”Livet tilbage” kredser tematisk om skyld og skam. Vanja gemmer på en hemmelighed, der kun langsomt deles med læseren, og som var årsag til at hun begik selvmord.

Historiens fortællestemme er delt mellem Vanja, Iris og Frederik, hvilket betyder at historien nuanceres og at man som læser bliver mindet om, at selvom man oplever de samme ting, oplever man dem ikke nødvendigvis ens.

 

------------

Du kan kontakte Livslinien, hvis du har selvmordstanker eller er i anden alvorlig livskrise, eller hvis du er pårørende eller efterladt til selvmord.
Telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05
Mailrådgivning og Chatrådgivning. For at se åbningstider og for at skrive, gå ind på www.livslinien.dk