I form med Tapiren!

Citat
””Nu er du en … æh … ”Tra-pez-o-he-dron.” ”Det vil jeg ikke være!” ”Okay – Vi må simpelthen prøve ALT!” ”Enig, Gepard!” Mase Tapiren under en madras. Klemme den bag en dør. Proppe den ned i en vase.”
”I form med Tapiren!”, s. 35-36.

Jakob Martin Strid skaber ofte børnebøger, der egner sig til højtlæsning. Enten med rim som i bl.a. Min mormors gebis, eller som i I form med Tapiren! (2020) og de beslægtede Mumbo Jumbo/Mimbo Jimbo-bøger, hvor der ofte er referencer til et univers, som den voksne kender.

I I form med Tapiren! holder Lille Tiger fødselsdag, og vennerne inklusive bl.a. Mimbo Jimbo og Gule Kat er inviteret til fest. Tapiren tager godt fra og indtager slik, boller og en stor mængde kage, og da vennerne leger gemmeleg, klemmer han sig ned i en kasse. Desværre flyder tapiren ud som budding inde i kassen og bliver dermed kasseformet, da vennerne endelig får ham ud, og herefter går jagten på at få tapiren tilbage i perfekt tapir-form. Den rapkæftede Krokodille driller Tapiren og kalder ham fed, og han tager billeder af sin ven til Instagram, og da vennerne endelig er kommet gennem mange forsøghvor Tapiren har skiftet form til bl.a. en pentagon-prisme og en cylinder og de kan nyde afslutningen på fødselsdagsfesten, tager tigerens mor sig en fortjent pause i liggestolen med røde kinder og næsen begravet i 50 shades of orange.

48991637

”I form med Tapiren!” har en læringsmæssig dimension, som ikke alle Jakob Martin Strids bøger har, og den er skrevet med et hverdagssprog og er hverken på vers eller i rim. Matematik, især at tælle og lære geometriske former, er et gennemgående tema, og der er også en moralsk eller opdragende dimension: Hvordan taler man til sine venner? Og hvordan opfører man sig til en fødselsdagsfest?

Da ”I form med Tapiren!” udkom i efteråret 2020, blev den visse steder beskyldt for at være tykfobisk; at den med andre ord gør grin med overvægtige mennesker. I en artikel i Politiken (Simon Løber Roliggaard og Noa Mousten Haimoff: Udskamning af tykke: Aktivister i chok over populær tegners nye børnebog. Politiken, 2020-10-21) kunne man læse, at nogle tykaktivister mente, at bogen mobber tykke mennesker: - Det kan helt sikkert gå ind og påvirke børn enormt negativt. Især hvis det er et barn, der i forvejen er udsat, bliver mobbet, er tyk eller kender følelsen af at være udenfor, sagde tykaktivisten Christina Sand Henriksen i artiklen.