Min mormors gebis

Citat
”Min mormors gebis/ er praktisk og smart/ Det kan bruges til alt/ hvis man ikke er sart/ Det kan åbne en bajer/ og knække en nød/ Det kan spille på banjo og vække en død.”
”Min mormors gebis”, s. 18.

Jakob Martin Strids billedbog ”Min mormors gebis” fra 2006 består af 18 rim og remser og minder både i tegne- og fortællestil om ”Mustafas Kiosk”. Stregen er balstyrisk og kaotisk, billederne er fuldt farvelagte, og de tegnede bogstaver er store og udtryksfulde. Geografisk foregår bogen bl.a. i Grønland, på Vesterbro, på en strand, i Nørresundby og i et løvebur. Man møder bl.a. isbjørne, jetjagere, Medisterminister Fister og Åge Emanuel Ordklog – og en mængde utilpassede vilde dyr.

26514053

Rimene er især enderim i formen a-b-a-b, selvom det veksler, og der er en udbredt leg med ord, ligesom sproget i bl.a. rimene om Åge Emanuel Ordklog er et tema: Åge Emanuel Ordklog/ blev gal og vred på sin ordbog/ gravede den ned/ i naboens bed/ mellem roser og løg/ med sin spade/ Måneder gik og en midnat i maj/ blev Ordklog forskrækket og skreg/ Op af naboens jord/ kom de fineste ord/ med blomster og stængler og blade” (s. 12-13).

De fleste af rimene i ”Min mormors gebis” er med en fast rytme, og selvom den er egnet til oplæsning, så indeholder den også ord fra voksenverdenen som ’minister’, ’nudister’, ’komplot’, ’senil’, ’debil’ og ’anarkist’. Jakob Martin Strids univers, der ofte indeholder politisk ukorrekte objekter, temaer eller tone, er også her til stede – bl.a. en hel del alkohol, en fed og doven faster, stereotypiske arabere og sære mennesker. Som i ”Mustafas Kiosk” er humor en del af de fleste af rimene, mens remserne om isbjørnemoren og dens unge er ømme og bl.a. iscenesætter en godnatsituation mellem en omsorgsfuld forælder og et nysgerrigt barn.

”Min mormors gebis” blev i 2017 til en teaterforestilling på Det Lille Teater, der havde iscenesat børnebogen som en hemmelig hule, hvor fire venner mødtes og fortalte historier om karaktererne fra Jakob Martin Strids bog.