Aktuelt værk: Er du stolt af mig, Joanna?

Citat
””At forsvare sig selv mod en illegal besættelse og etnisk udrensning er dét, man andre steder kalder frihedskamp!” sagde du. Og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle svare, bortset fra at gentage: ”Verden er ikke et ideelt sted. Netop dette særlige sted på jorden er særligt rodet. Livet er rodet. Politik er rodet.” ”Den slags rod ødelægger folks liv, slår dem ihjel. Og hvad gør du ved det?” ”Så længe vi bliver ved med at tale, bliver færre mennesker dræbt,” sagde jeg. ”Ord er fred.””
”Er du stolt af mig, Joanna?”, s. 117.

Efter 11 års romanpause udgav Janne Teller i 2024 ”Er du stolt af mig, Joanna?”, der er en plotdrevet og politisk roman om kærlighed og retfærdighed.

Den 59-årige FN-diplomat Teodor Merlin er i bogens nutidsspor på vej til en øde fiskerhytte uden for den amerikanske universitetsby Lexington. Her har han arrangeret et møde med Jaspar Richardson, der måske var skyld i hans datter Joannas død fem år tidligere. Iført en t-shirt med ordene MURE ER KRIG, ORD ER FRED klatrede hun i november 2013 op på den syv meter høje mur mellem De Besatte Lande og Besættelsesmagten for at vække verdens opmærksomhed, men efter fire dage faldt hun ned og døde. De to mænd duellerer om, hvem der har ret til hendes historie. Hvem lyver og hvem kender sandheden – og har de overhovedet lyst til at kende den?

139114787

Teodor affyrer sin pistol flere gange i løbet af deres møde, men om han skyder for at dræbe, afsløres først til allersidst. I krydsklip er vi med Teodor i Paris, hvor han mødes med sin kæreste Christine og i Berlin, hvor han arbejder og hvor Joanna boede frem til sin død. Han rejser til Lexington, hvor Joanna studerede og er begravet, og her mødes han med professor Brill, der hjælper ham med informationer om Joannas dødsfald, og med forfatteren Lou, der var Joannas ven og har skrevet fiktion om hendes død. På den måde er romanen som et spindelvæv, hvor karakterer og handlingstråde samler sig rundt om Joanna i midten af spindet.

Midtvejs er Joannas essay ”Ode til et land” optrykt, hvor hun skriver Palæstinas alfabet: fakta om grænser, undertrykkelse, døde i tusindvis og overhørte resolutioner. Findes der retfærdighed for de døde? Kan vold løse konflikter? Hvordan kan nogen leve med noget?

Med blik for nationsdannelse, magt, konflikt og historie diskuterer romanen, om ord eller handling vægter højest, når det enkelte menneske forsøger at påvirke verden. Diplomaten Teodor tror på dialog, mens aktivisten Joanna tager sin krop med ud i virkeligheden. Netop faderens forsvar for dialog får hende til at afvise ham som far, men selv efter hendes død taler han videre med hende i en lang og kærlig samtale.

”Er du stolt af mig, Joanna?” er grufuldt aktuel og alligevel tidløs i dens insisteren på retfærdighed, i dens håb om at åbne verdens øjne for undertrykkelse og magt.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Er du stolt af mig, Joanna?"