I “Intet” fremstiller Janne Teller mange af de menneskelige mekanikker, der er på spil i en krig, men uden at hun benævner handlingerne ved navn. Både i romanen og i krige forekommer voldtægt, tortur og mord, men i romanen skrives det ikke direkte med disse ord, fordi fortælleren er solidarisk med handlingen, og fordi læseren selv må foretage de ubehagelige følgeslutninger. Undersøgelsen af voldens natur ses ligeledes i den lille novelle “Hvorfor” fra 2002, der kredser om, hvad det er, der motiverer et menneske til at begå vold.
25263472
En mere direkte tilgang til krigstemaet har Janne Teller i “Hvis der var krig i Norden” fra 2004, illustreret af Helle Vibeke Jensen, som vandt Kulturministeriets Illustratorpris i 2004. “Hvis der var krig i Norden, hvor ville du tage hen?” lyder indledningen til den af format lille historie, som kan ses i sammenhæng med Tellers egen tysk-østrigske indvandrerbaggrund og hendes erfaringer fra arbejdet i udlandet. I bogen, der oprindeligt er skrevet som et essay i Dansklærerforeningens blad, forestiller Janne Teller sig, at de nordiske demokratier er brudt sammen. For at komme i sikkerhed bryder en familie fra Danmark op og rejser til Ægypten, hvor den kommer til at bo i en flygtningelejr. Emner som familiesammenføring, integration og kultursammenstød bliver behandlet. Det er emner, vi normalt forbinder med udlændinge her i landet, men Janne Teller har vendt tingene på hovedet, så nu er det her i Norden, krigen foregår, mens folk flygter sydpå.
For at sikre identifikationen yderligere, tales der til et ’du’ i bogen sådan, at læseren bliver fortællingens hovedperson. Enkelt og præcist beskrives krigens vilkår og de problemer, man som flygtning oplever. Selv om hovedpersonen ’du’ til slut i fortællingen har fået permanent opholdstilladelse og taler arabisk, så føler ’du’ dig alligevel som en fremmed og tænker kun på, hvornår ’du’ kan tage hjem. Men som der står i teksten “Hjem, hvor?”.
Som i “Intet” er der både konkrete iagttagelser og filosofiske udfordringer til tanken og forestillingsevnen. “Hvad nu hvis” er en metode til at fortælle en historie, som udfordrer sin læser. Man opfordres til at digte videre på historien “Hvis der var krig i Norden” og til at digte på historien om ens eget liv. Med til at gøre legen troværdig er bogens pas-format. Men passet er sort, som for at symbolisere det manglende tilhørsforhold en flygtning oplever, hvilket også understreges af illustrationerne, der giver fortællingen yderligere dybde og skarphed. Som når man tror at se en skov af pyramider, der viser sig at være en teltlejr.