Gramhavet – Familiehemmeligheder 1

Citat
”Sønderjylland har alt, også psykisk sygdom. Det havde vi meget af i Gram, men vi kaldte det ikke sådan noget fint noget, som man gør i dag. Man var ikke maniodepressiv, skizofren, eller hvad det nu hedder. Vi delte nerverne op i overskuelige fire kategorier.”
”Gramhavet – Familiehemmeligheder 1”, s. 65.

Erling Jepsens roman “Gramhavet – Familiehemmeligheder 1” fra 2016 er første bind i en planlagt serie på 5-7 erindringsværker, og her er det forfatterens barndom, der tages under kærlig behandling. Romanen er splittet op i 33 kapitler, der behandler hver sit emne. Det er således ikke en kronologisk gennemgang af barndommen fra A-Z, men nærmere en lang række punktnedslag i skæve hændelser og kulørte personer. Meget af det er kendt land – som for eksempel forældrene og søster Sanne fra ”Kunsten at græde i kor”, ”Med venlig deltagelse” og ”Den sønderjyske farm” samt kusine Dorthe og onkel Jørgen fra ”Frygtelig lykkelig”. Men i modsætning til tidligere værker behandles væsentlige dele af Jepsens opvækst mere implicit – navnlig faderens forhold til Sanne.

52683327

Et centralt tema i værket er psykisk sygdom. I Gram er der ifølge Erling fire grader af psykisk sygdom: Karuselli, der kan oversættes til at være stresset. Er man nerfig, er man sensitiv. Har man psykiske nerver, lider man af humørsvingninger og har anlæg for depressioner – ligesom Erlings far. Og hvis man er psykisk, betyder det, at man er psykotisk.

Romanens titel henviser til, at Gram engang var dækket af det såkaldte Gramhav, og selvom det strakte sig over hele Danmark, det sydlige Norge og pæne dele af Sverige, så er det kun i Gram, at man har fundet det såkaldte Gram-ler med spor af fortidens havmonstre. Ifølge Erling er det et tydeligt tegn på, at også folk fra Gram er særligt oprindelige – måske en slags aboriginere. I hvert fald har de deres egne regler og normer i Gram, hvilket også tematiseres i ”Gramhavet”. Her læner romanen sig op ad Aksel Sandemoses ”En flygtning krydser sit spor”, der med afsæt i den såkaldte Jantelov skildrer alle de uskrevne regler i det nordjyske Mors, hvor Sandemose voksede op. I sønderjyske Gram er det ikke Janteloven, der hersker, men Den Sønderjyske Lov, der består af 312 paragraffer, der alle består af ordene: ”Her klarer vi problemerne selv” (s. 226). En lov, som Erling beskriver med stor ambivalens. For ganske vist er det godt at kunne klare sine problemer selv, men det er også et stort problem, når det betyder, at man ser igennem fingre med alvorlige ting som hustruvold og incest. Til gengæld kommer Den Sønderjyske Lov til at redde Erling fra Gram med hans dansklærer som mellemkomst