Det, du ikke vil vide

Citat
”Jugoslavien er noget af det første i mit liv, jeg husker. Det er lyden af min fars stemme. (…) Historierne er fulde af eventyr. De handler om mennesker, der bliver slået ihjel, eller som selv slår ihjel.”
”Det, du ikke vil vide”, s. 6.

”Det, du ikke vil vide” (2020) markerer et skifte i Birgithe Kosovics forfatterskab. I dokumentarromanen tager hun udgangspunkt i sin egen opvækst på Vestegnen med en jugoslavisk far og en dansk mor, og hun undersøger gennem en blanding af dramatisering og dokumentar, hvorfor hendes far ikke vil se hende.

48486835

Faren Jovan kom til Danmark i 1970’erne og var egentlig på vej til Amerika for at finde lykken. I Danmark mødte han imidlertid Annette, som han fik to børn med, og de slog sig ned i Albertslund. Den serbiske far blev født lige efter Anden Verdenskrig i Jugoslavien, der havde oplevet uhyrlige krigshandlinger og siden blev en kommunistisk smeltedigel af kulturer. Det skabte en masse interne stridigheder, der siden førte til den blodige borgerkrig i 1990’erne, og i det fredelige Danmark mødte Jovan modstand i sin integration. Han lånte penge og investerede dem, men tabte dem igen og forgældede både sin kone og sig selv. Når han endelig vandt, spillede han gevinsten op i et forsøg på at nå lykken. Det skabte en frustration og vrede i ham, som til sidst endte med, at han ikke ville se sin datter. Udover Jovans familiehistorie dykker Birgithe Kosovic også ned i sin danske mors slægt.

Birgithe Kosovics dokumentarroman er både personlig, dramatiseret og autofiktiv, men den bliver også en undersøgelse af, hvad der sker, når et multikulturelt samfund skal favne krigstraumer og forulykkede drømme. Om det har hun udtalt: ”– Vi skal forstå, at den multikulturelle familie og det multikulturelle samfund befinder sig i en latent krisetilstand, fordi vi ikke er enige om, hvad der er fælles. Vi er heller ikke enige om, hvordan vi håndterer modstand. Og det er de væsentligste parametre for, om vi kan møde hinanden eller ej. Hvor svært det er at forene folk, som har det meste til fælles, men kun adskiller sig ved at have hver sin historie, er Jugoslavien et uhyggeligt eksempel på.” (Tine Bendixen: Birgithe Kosovic: ”Jeg er bange for den bog, jeg har skrevet”. Femina, 2020-08-12).

Birgithe Kosovics far var stadig levende, da forfatteren skrev sin dokumentarroman om ham, men han døde af naturlige årsager, inden bogen udkom.