De uanstændige

Citat
”Efterhånden som han lærte familien at kende, blev han på én gang fascineret og frastødt af dem. Han var kun 17 år og kunne ikke opfatte hele sandheden på én gang, ligesom et barn ikke kan overskue en hel elefant, men kun detaljer, snabel, ben og hale.
Desuden var han uforvarende dumpet ned i bekendtskabet. Han gik ud fra, at hans norm, det vil sige klippevægsansigtets, var den givne. Det var en fejltagelse, viste det sig. Men da det gik op for ham, var det alt for sent.”
”De uanstændige”, s. 10.

Hovedpersonen i Leif Panduros roman ”De uanstændige” fra 1960 er Thomas. Da læserne møder ham, er året 1939. Han er 17 år og netop flyttet ind i et hus i Charlottenlund med sin far, der er direktør og mest af alt går under betegnelsen ’klippevægsansigtet’, og en ængstelig mor, der bekymrer sig meget om sit helbred og lidt om verdenssituationen. Livet er regelret og alting givet hos Thomas, men inde hos naboerne er alt anderledes – ikke mindst på grund af de løsslupne, livsglade og seksuelt eksperimenterende tvillinger Topsy og Mick, som Thomas forelsker sig hovedkulds i. Hvem han er mest betaget af, har han svært ved at finde ud af, hvilket selvfølgelig ikke gør situationen nemmere for ham, for selvom erotik i sig selv er skræmmende og forbudt i Thomas’ univers, så er homoseksualitet forbundet med den største skam.

28327315

Romanen tematiserer Thomas’ forsøg på at løsrive sig fra sin families normer, og hans møde med kærlighed og erotik. Men det er ikke nemt at gøre sig fri af ’klippevægsansigtets’ strenge normer og ubrydelige regler, der er så håndfaste, at de ikke behøver blive udtalt, men blot kan stadfæstes igennem farens blik. Mest af alt føler Thomas sig som tilskuer, når han prøver at tage del i Mick og Topsys frigjorte leg med livet og hinanden.

På paradoksal vis bliver det Tysklands besættelse af Danmark, der hjælper Thomas på vej. Sammen med Mick bliver han en del af en lille og tæt forbundet modstandsgruppe, og det giver ham for alvor et tilhørssted. Med et får livet mål og mening, som dog får en brat og kaotisk afslutning, da besættelsen ophører, og Thomas i en noget kaotisk befrielsesscene – måske – skyder Mick. Dermed tager Thomas livet af sit eget ulmende oprør og sine homoseksuelle affiniteter, og afslutningsvis vender han hjem til forældrenes villa – og en fremtid, der er givet på forhånd.

Romanens stemme er en alvidende fortæller, som formidler med en ironisk distance og et smil på læben. Ingen af karaktererne bliver skånet, når de fortælles frem, og selvom Topsy og Mick på mange måder glorificeres, gemmer der sig under overfladen på Topsy og Micks frie liv adskillige brister i form af utroskab, alkoholmisbrug og incest.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "De uanstændige"