Klinten

Citat
”Hun lo lidt for meget, syntes Jeppe, lidt for ivrigt. Som en teenagetøs der lige var kommet til at sige noget frækt. Dagen var skrumpet for ham. Dens lys sunket ind i dette kirkekontors blågrå pastel.”
”Klinten”, s. 127.

Ligesom det har været tilfældet tidligere i forfatterskabet, er en potentiel katastrofe og fællesskabets vilkår også vigtige elementer i Jens Smærup Sørensens roman fra 2020, ”Klinten”.

I centrum af fortællingen er den 35-årige Jeppe, som for en tid er flyttet ind i sine bortrejste forældres hus på villavejen Klinten for at færdiggøre en arbejdsopgave. Han bliver dog hurtigt afledt fra sit projekt om forholdsord i maskinoversættelser af den fraskilte kvinde Sigrid, som forsøger at stable et beboermøde på benene. Et møde, som skal lede til en kystsikring af den nærliggende klint, der har givet vejen sit navn. Jeppes møde med Sigrid viser sig hurtigt at få en betydning i hans liv, som rækker ud over det kortvarige fællesskab på villavejen, som de sammen får etableret.

48769527

Romanen er fortalt med en skiftende indre synsvinkel, som efterhånden præsenterer figurerne i fortællingen og afslører brudstykker af det, der er gået forud. I løbet af kollektivromanen lærer vi kvarterets beboere at kende - fra de mere stille eksistenser til den intrigante Birgitte og særlingen, der tror, Jeppe er sendt af Gud. Med den skiftende synsvinkel får vi indblik i de forskellige figurers tanker og bevæggrunde, men vi lærer dem ligeledes at kende gennem en gengivelse af deres måder at tale med og om hinanden på: ”nu kan jeg lige så godt sige det hele rent ud, du ved, ham oppe i nummer 15, gammelt røvhul har han jo altid været. Ja, og han sagde altså til mig, lige op i ansigtet, at der heller ikke var nogen andre der kunne have holdt ud at leve sammen med sådan én som mig.” (s. 32-33). Der bliver tale om en indirekte persontegning, der både er lettere ironisk og afslørende, men også båret af et mildt blik på figurerne.

Historien er ligeledes kendetegnet ved mange forskellige fortællespor. Alt fra en gammel mands sygdom og død, utroskabsepisoder fra tidligere vejfester og historien om et livslangt venskab til en orkan ved navn Mona og klimaforandringernes indvirkning på den enkeltes matrikel smelter sammen til et billede af en moderne dansk virkelighed.