Den unge Elias' lidelser

Citat
”Jeg skrev ham et digt,
kærlighed ved første blik.
Jeg elsker ham, men han elsker mig ik.
Lyden af evig rumklang,
en lang Frank Ocean sang.
Beskidte mænd, byture til klokken 5.
Poppers og PrEP.
To kroppe, en seng.
(…)
Jeg siger ingenting,
åbner bare vinduet på klem,
og lader mørket træde ind.
Jeg ser ham forsvinde i min horisont,
men jeg tænder for en pind.
Næste weekend samme ting.”
”Den unge Elias’ lidelser”, s. 67-68.

Efter at have debuteret som digter med den tværmedielle digitale digtsamling ”Gadestreger” (2019), der kan høres som lydbog på musikstreamingtjenester, debuterede Elias Sadaq som dramatiker i 2021 med monologen ”Den unge Elias’ lidelser”. Monologen blev skrevet og fremført på opfordring fra Folketeatret og kunne streames under Covid19-nedlukningen, og bogudgaven af stykket er en bearbejdet udgave af den forestilling.

”Den unge Elias’ lidelser” rummer to akter samt et efterord af Amina Elmi. De to akter består af i alt fem monologer, og derudover er der tre tekster, der hedder ’samtaler med selvmordet’, og seks andre tekststykker, der især tematiserer en stormende forelskelse. Titlen låner sin formulering fra den klassiske roman ”Die Leiden des jungen Werthers” (”Den unge Werthers lidelser”, 1774) af den tyske romantiske forfatter Johann Wolfgang von Goethe.

39518023

Goethes kanoniserede brevroman handler om manden Werther, der er ulykkeligt og altoverskyggende forelsket i kvinden Lotte og som ender med at begå selvmord af den grund, og også Elias Sadaq beskæftiger sig indgående med selvmordet som en mulighed for udfrielse. Digtet ”Sult”, der indleder ”Den unge Elias’ lidelser”, starter således: ”Hvordan fortæller man hele verden, at man drømmer om at tage livet af sig selv?” (s. 11), og generelt er teksten præget af en ligefrem henvendelse til og mange spørgsmål til en lytter, der i nogle afsnit er selvmordet i sig selv.

I bogform ligner store dele af ”Den unge Elias’ lidelser” fortællende (knæk)prosadigte, og visse steder er der lydlige rim i sætningernes sidste ord, der giver tekster præg af spoken word. I digtet ”Sult” er det bl.a. sætningerne ”(…) Jeg var 19 år, da jeg blev forelsket/ Men det var i en mand./ Jeg mistede min forstand. (…)” og senere: ”(…) Nøgne mænd, byture til klokken fem./ Undertøj fra Calvin Klein./ Tatoveringer med stjernetegn(…)” (s. 15-16).

Bogen er kronologisk opbygget med afstikkere undervejs, og man følger det talende jeg fra omtrent 12 år, til jeget indtager det københavnske natteliv som voksen mand.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Den unge Elias' lidelser"