Baggrund

Citat
"HVORDAN KAN MAN ANDET END TØRSTE EFTER/ PINENS OPHØR NÅR DEM MAN ELSKER GØR ÉN/ SYG AF LÆNGSEL GANG PÅ GANG, AFRODITE/ HVAD ER DIN HENSIGT"
"Sapfo", s. 29.

Der er meget usikkerhed, mange modstridende informationer og myter forbundet med den oldgræske digter og musiker Sapfos liv. Hun blev født omkring 620 f.v.t. på øen Lesbos, der ligger i Ægæerhavet i det nuværende Grækenland. Nogle kilder hævder, at hendes fødeby var Eresos, men at hun flyttede til Mytilene, da hun som barn mistede sine forældre. I hvert fald boede hun i en længere periode af sit liv dér. 

Hun blev født ind en velhavende aristokratisk familie. Der er flere forskellige bud på, hvem hendes forældre kan have været, men man ved, at hun i hvert fald havde to brødre, som hun omtaler i et af sine digte, og at hun var gift og fik en datter ved navn Cleis. Senere i sit liv måtte hun flygte til Syracuse på Sicilien, måske i en form for politisk eksil, og en myte fortæller, at hun endte sine dage ved at kaste sig ud fra en klippe i ulykkelig kærlighed til en færgemand. Dog er denne selvmordsfortælling med al sandsynlighed ikke rigtig. 

Hvad der derimod er helt sikkert er, at Sapfos digte har haft enorm kulturel og litteraturhistorisk betydning. Allerede i sin samtid var hun elsket, beundret og hyldet. Platon kaldte hende den 10. muse og placerede hende dermed på niveau med poesiens gudinder. 

Sapfo digtede på den oldgræske dialekt aiolisk, og det menes, at hendes produktion talte ni bind med lyrik, i alt ca. 10.000 linjer. Kun ét helt digt er bevaret i sin fulde form. Resten er fragmenter, som andre har overleveret og nedskrevet på papyrus, hvoraf der løbende dukker nye brudstykker op. Så sent som i 2014 fandt man resterne af et nyt digt, der kunne tilføjes til Sapfos samling.

Traditionen med at udtrykke emner som kærlighed, kærestesorg og længsel i lyrik, samt at skrive digte med et lyrisk jeg, kan tilskrives Sapfo. Og som litteraturkritiker Tue Andersen Nexø skriver: "At læse Sapfo er at læse en af den europæiske litteraturs urkilder, kort sagt. Samtidig er hun, selvfølgelig, den vigtigste kvindelige forfatter inden … ja, på sin vis nogensinde." (Tue Andersen Nexø: To nye oversættelser af den antikke digter Sapfo er kommet næsten samtidig. Forskellene er for feinschmeckere. Information, 2020-12-23).