Enkernes land

Citat
”Trefoldig død er en ældgammel dødsmåde, hvor kroppen rituelt gennemgår flere samtidige eller på hinanden følgende måder at dø. Døden gentages. Ofte sker det i forbindelse med en profetisk forudsigelse, hvor en magiker eller hellig person proklamerer, at personen vil dø en trefoldig død.”
”Enkernes land”, s. 142.

”Enkernes land” fra 2022 er Jeanette Varbergs første skønlitterære værk, men også her, hvor hun bevæger sig i krimigenren, er afsættet noget af det historiske og arkæologiske tankegods, hun beskæftiger sig med i sine faglitterære værker. Romanen er skrevet i to spor. Det ene foregår i 1883-84 og følger Anders og Marie, der er en fiskefamilie fra den lille vestjyske by Thøtt. En skæbnesvanger aften i november 1893 rammer en tsunami kysten, og 48 fiskere mister livet og lader børn og enker tilbage. Deraf titlen – ’enkernes land’. Anders overlever, men i det lille Indremissionske samfund er der brug for en syndebuk, og den smukke Marie, der evner at læse naturens kræfter, bliver udstødt. Derfor søger den lille familie nye græsgange i det forjættede Amerika.

Romanens andet spor er nutidigt og foregår i november 2022, hvor den 98-årige Fru Jensen fra Thøtt dør en bemærkelsesværdig og stærkt ritualiseret død. Er der tale om selvmord eller mord? Det forsøger den lokale vicepolitiinspektør Peter Iversen at opklare, blandt andet i et samarbejde med arkæolog Nanna Rasmussen.

62972254

Hurtigt viser det sig, at Fru Jensens død hænger sammen med et mord på en kvindelig højesteretsdommer i USA samt på en koptisk præst i Egypten, og endnu et mord lurer i kulissen. Under deres opklaringsarbejde kommer Peter og Nanna til Kairo, Vatikanet og New Orleans og må trække tråde tilbage i historien både til 1893 og til Jesus’ tid – alt imens de bliver klogere på en mystisk religiøs sekt, sig selv og hinanden.

”Enkernes land” er skrevet med en alvidende fortæller, der panorerer frem og tilbage mellem de centrale karakterer, så læserne kommer tæt ind på livet af dem. Den er spækket med beskrivende detaljer og faglig viden samt et sprogligt stærkt drive. Det er en historisk spændingsroman i slægtskab med Dan Browns romaner ”Da Vinci Mysteriet” og ”Engle og dæmoner”, og den har stærke politiske og religionskritiske over- og undertoner. Et helt centralt tema i romanen er kristendommens kvindesyn og en undersøgelse af, hvorfor kvinder blev udskrevet fra religionens centrum. Endvidere tematiseres det forknytte vestjyske miljø, og romanen tegner et billede af Indre Missions strenge dogmatiske holdninger, som trækker skarpe skel mellem de ’rigtigt’ og ’forkert’ troende – de hellige og de vantro.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Enkernes land"