Baggrund

Citat
”Min mor fortæller mig noget, jeg godt ved. En støbejernspande kan holde til næsten alt. I hvert fald rigtig meget. Hun har lært det af sin mor. Nu bliver det ren wellness:
(…)Hun smiler ikke, men synker det tørre i sin mund med det lidt væde, hun har i sig. Hendes store hænder er om støbejernet. Et blåligt skær i huden, og særlig stærkt over årenes høje. Hun er påvirket af vejret, og mellem de to kolde flader vugger hun den gode pande let.”

”Inden for revet”, s. 16.

Pernille Abd-El Dayem er født d 5. april 1985 i Esbjerg, hvor hun også er vokset op. Fra 2007 til 2010 tog hun en bachelor på Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet, og fra 2010-2012 gik hun på Forfatterskolen i København. Hun har udgivet to bøger, ”Inden for revet” i 2015 og ”June” i 2018. Hun har flere gange arbejdet sammen med billedkunstneren Hannah Heilmann, bl.a. i et værk med titlen ”Allons-y”, der blev vist på DR K i 2016. Værket er et talkshowformat, som man kender det fra TV, men, som der står, ”uden tv’ets showmanship” (Ole Huld Jakobsen: VIDEO tvKUNST - Hannah Heilmann - Allons-y. Dr.dk, 2016-03-29). I værket taler Hannah Heilmann med kønsforskere om biologi og hormoner i forbindelse med sex, tiltrækning og prævention, og Abd-El Dayem læser nogle tekster op bl.a. i samspil med musikeren Bjarke Valentin.

I 2017 lavede Abd-El Dayem et stedsspecifikt lydværk til Louisiana Literature-festivalen, hvor hun mediterer over tre af billedkunstneren Sonja Ferlov Mancobas skulpturer.

I forbindelse med udgivelsen af ”June” dannedes bandet June Orchestra som udgav sangen ”En beige mur”, som er en viderebearbejdning af et af kapitlerne fra ”June”. Sangen blev udgivet på pladeselskabet Visage. Om at udgive en titelsang til bogen sagde Abd-El Dayem: ”Jeg tror, det var, fordi jeg godt kunne lide, at der var flere dimensioner – at skriften og bogformen ikke var det eneste, der fandtes. At det brudstykke af teksten, som sangen er bygget op om, også kunne få lov til at få en anden krop.” (Ida Selvejer Faaborg: At give værket en ny krop: Interview. Passive/Aggressive, 2018-04-29).

Disse samarbejder peger også på, at Abd-El Dayem ikke kun henter inspiration i andre bøger – selv siger hun om inspiration: ”Ikke-litterære ting kan smidiggøre skriften af og til synes jeg. Og kan give mig en ide om, at jeg tør mere. Det er svært at stille skarpt på inspiration, da den kommer fra alle retninger nogle gange.” (Andreas Eckhardt-Læssøe: Interview med forfatteren, juni 2018).

Pernille Abd-El Dayem bor i København og underviser på Testrup Højskole.