Den rustne verden – serien

Citat
””Børn kan vi ikke sælge,” sagde kaptajnen. ”Men robotten kan vi få en god pris for på det sorte marked.” ”Skrot er ikke til salg!” råbte Ramona lige op i den store mands ansigt. Kaptajnen smilede et mørkt smil. ”Åh, jo, det er den.””
”Den rustne verden: Ukrudt”, s. 35.

Adam O.’s serie om Den rustne verden består af tre bind: ”Den rustne verden: Flugten fra Danmark” (2019), ”Den rustne verden: Motorhjerte” (2019) og ”Den rustne verden: Ukrudt” (2020).

I 2119 er Danmarks befolkning, som følge af klimaforandringer og massiv forurening, blevet flyttet til det sydlige Sverige og til byen Nykøbenhavn, det tidligere Nuuk i Grønland. Selve Danmark er blevet opkøbt af firmaet Atlas og forvandlet til en skrotlosseplads omgivet af et livløst plastikhav. Her dumpes alt fra containere til robotter, når de har udtjent deres funktion. Atlas dominerer den nye verden, og de producerer alt fra morgenmadsprodukter til skolebøger, ligesom de også driver minedrift, producerer underholdningsprogrammer med karakteren Onkel Dunkel og kontrollerer store dele af nyhedsstrømmen. Atlas er med andre ord altid til stede i borgernes hverdag.

46152123

De fire søskende Lærke, Peter, Bowie og Ramona bor sammen med deres forældre i Nykøbenhavn. De glæder sig til sommerferien, der venter lige om hjørnet og ikke mindst til at besøge deres bedstefar, der bor i Sydsverige.

Børnenes forældre arbejder i Positivitetsministeriet, hvor de finder på positive måder at omtale negative ting på. F.eks. bliver strømsvigt til hyggemørketid og ordet dårlig bliver til minus god.

Dagen inden afrejsen til Sydsverige fortæller forældrene, at ferien er aflyst, fordi de begge er blevet forfremmet i ministeriet og får travlt hele sommeren. Lærke, Peter, Bowie og Ramona er skuffede og de beslutter sig for at tage sagen i egen hånd og begiver sig afsted på rejsen uden de voksne. Da deres robotfly styrter ned, lander de i det gamle Danmark. Her bliver Ramona ven med den milde kæmperobot Skrot, der engang arbejdede i magnesiumminerne på Månen. Skrot bliver en uvurderlig hjælp for de fire børn på deres rejse gennem lossepladslandet Danmark, hvor de både skal kæmpe mod dræberdroner, skydegale robotjægere og udsendinge fra Atlas, der har alt andet end rent mel i posen.

Tematisk kredser fortællingen om den svages kamp mod den stærke, men også om at se på den måde samfundet fungerer på med et kritisk blik. De fire søskende havner ved et tilfælde i en situation, der tvinger dem til at sætte spørgsmålstegn ved den verden, de er vokset op i og de normer, de kender.