Tonni 2 Ton – serien

Citat
””Nu bliver’ du ikke væk igen, vel Tonni?” spurgte Ingeborg, da de var kommet hjem. ”Hvis bare du tror på mig, bliver jeg aldrig væk” svarede Tonni. ”Dét gør jeg!” sagde Ingeborg, ”Fra nu af og altid.””
”Tonni 2 Ton”, s. 45.

Adam O.’s serie om pigen Ingeborg og hendes usynlige ven, trolden Tonni, består af to bind, ”Tonni 2 Ton” (2016) og ”Tonni 2 Ton og jagten på Hugtanja” (2017). Et tredje bind er planlagt til udgivelse i 2021.

Ingeborg bor sammen med sin mor og far i et helt almindeligt hus i en helt almindelig by. En dag sker der dog noget anderledes. Et par jord- og betonarbejdere har gravet et hul ude foran Ingeborgs hus. De beslutter sig for at lave fis med Ingeborg og bilder hende ind, at de graver efter en skat. Da Ingeborg kommer hjem fra skole er mændene i hullet væk, men Ingeborg bliver enig med sig selv om, at skatten muligvis stadig ligger gemt i jorden. Så hun begynder at grave.

52882877

Hullet bliver dybere, men Ingeborg finder ingen skat. Til gengæld dukker der ud af det blå en kæmpestor, venlig trold ved navn Tonni 2 Ton op. Ingeborg og Tonni bliver straks gode venner. Tonni er usynlig for alle andre end Ingeborg og de voksne bliver efterhånden trætte af Ingeborg og hendes livlige fantasi. Til sidst bliver det for meget for Ingeborgs matematiklærer, der sender hende op til den strenge skoleinspektør, Blommegaard.

Blommegaard ridser den barske virkelighed op for Ingeborg. Der er ikke plads til kæmpetrolde, hverken på skolen eller ude i virkeligheden. Betuttet indgår Ingeborg en aftale med skoleinspektøren. Ikke mere troldesnak i bytte for et bolsje. Da Ingeborg får fri fra skole, er Tonni væk og Ingeborg leder forgæves efter ham. Først da hun skiller sig af med Blommegaards bolsje og tør tro på sin ven igen, dukker Tonni op.

Og det er heldigt, for i seriens andet bind finder Ingeborg og Tonni ud af, hvorfor Blommegaard er så sur og streng. Skoleinspektøren har engang selv haft en usynlig ven, dragen Hugtanja. Da Hugtanja forsvandt, forsvandt Blommegaards gode humør også. Ingeborg og Tonni må nu hjælpe Blommegaard med at finde hendes usynlige ven igen.

Tematisk kredser ”Tonni 2 Ton”-serien om venskab og om at værne om fantasien.

Ingeborg har adgang til en anden verden i kraft af sin fantasi. En verden der gør hende glad, og hvor hun kan udforske og afprøve forskellige aspekter af livet. Blommegaard er derimod afskåret fra den verden, fordi hun har glemt sine fantasier og drømme. Da Blommegaard genforenes med Hugtanja, kommer hun i kontakt med sit indre barn og bliver et gladere menneske.