Den sommer alt voksede vildt

Citat
”Jens kiggede sig over begge skuldre, og da han var sikker på, at vi var alene, bukkede han ned i knæene og bøjede sig forover, og gav mig et kys. På munden. Det var en meget mærkelig følelse at have et andet sæt læber oven på mine læber.”
”Den sommer alt voksede vildt”

I Zakiya Ajmis ”Den sommer alt voksede vildt” (2016) er bybarnet – og historiens jeg-fortæller – Malaika på sommerferie hos sin mormor ude på landet. De yngre fætre Lau og Alvin er også med, og foran dem venter sommertraditioner med lange ture ved Vesterhavet og lege i den vilde vind på stranden.

Men denne sommer er anderledes; en ny pige, June, dukker op. Hendes forældre er lærere på højskolen ved siden af mormors hus, og pludselig er June brudt ind i Malaika, Lau og Alvins trekløver. June får en masse opmærksomhed fra de to fætre, og Malaika føler det som en konkurrence og irriteres over alt, June gør.

51550889

Men denne sommer er anderledes på flere måder: For selvom Malaika bliver jaloux på June, kan hun pludselig også mærke, at hun er lidt ældre end sine to fætre og June, der alle er jævnaldrende. Hun drages mod den lidt ældre Jens, som giver hende sit første kys, og hun får også sin første menstruation. Hun mærker, at hun balancerer mellem barndom og ungdom og reflekterer over dette grænseland. Nogle gange vil hun gerne hurtigt vokse op; andre gange vil hun ikke. Nogle gange vil hun gerne have, at tingene er, som de plejer, andre gange glædes hun over forandringen. Malaikas forvirring symboliserer meget fint den foranderlighed, som hun står overfor i de kommende år som teenager.

”Den sommer alt voksede vildt” henvender sig til unge i alderen ti-tolv år og er en del af forlaget Carlsens sommerfugleserie. Ordforrådet og temaerne er afstemt, så de passer til målgruppen, og bogen er illustreret med tegninger af Anne Louise Laugesen. Bogen tager temaer op som pubertet, jalousi, følelser og menstruation, og den beskriver intensiteten, nysgerrigheden og ængstelsen i at opleve noget for første gang, og hvordan forandring kan føles godt, men også lidt utrygt.