Alt hvad jeg ved om kærlighed

Citat
”Om eftermiddagen på hendes fødselsdag tog hun hen til en ny tatovør for at få rettet sin ti år gamle fejl. Hun fik stjernerne fyldt ud med mørkt blæk. Hun fik sat et ’F’ ved siden af den ene for Florence og et ’D’ ved den anden for mig. En påmindelse om, at lige meget hvad vi mister, lige meget hvor usikkert og uforudsigeligt livet bliver, er der nogen, som går ved vores side hele vejen.”
”Alt hvad jeg ved om kærlighed”, s. 267.

Dolly Aldertons debutroman ”Everything I Know About Love” (”Alt hvad jeg ved om kærlighed”, 2019) udkom i 2018. Allerede før man har bladret om på første side, giver bogen indtrykket af at være et livsværk, der skildrer alle sider af livet. ”Fester, dates, venner, jobs, livet” er nemlig alle ord i titlen, som er overstreget med blå tusch på bogens forside. Værket bygger på selvbiografisk materiale og er en slags erindringsbog, hvor forfatteren Dolly Alderton fortæller sin korte livshistorie; om den lange proces det er at blive voksen, fra de første kærlighedserfaringer som teenager til voksenlivets kamp med at finde fodfæste i tilværelsen. Det er ikke kun den romantiske kærlighed, som beskrives, men derimod kærlighed i alle afskygninger; især venindekærlighed er et vigtigt element i bogen.

46119436

Barndomsveninden Farly er en gennemgående karakter. De mødte hinanden, da de var elleve år og følger hinanden i medgang og modgang op igennem tyverne. Det er således også en skildring af venskabets betydning i de formative år og ikke mindst af medieteknologiens indflydelse på relationer, når meget af tiden bruges på sociale medier. 

Bogen er inddelt i korte brudstykker med overskrifter som ”Alt hvad jeg vidste om kærlighed som teenager”, ”Drenge”, ”Dagbog over dårlige dates: tolv minutter”. Det er anekdotiske tekster med minder om den første druktur, første forelskelse, første jul hjemme fra universitetet. De springende erindringsglimt har en tidslig kronologi med begyndelse i teenageårene, til tiden på universitetet og singlelivet i London som slutning. Imellem de fortællende passager er der indflettet humoristiske opskrifter på tømmermændskure og andre lister, såsom en liste over ting som fortælleren er bange for.

Teksterne er skrevet i et hverdagsligt og nærværende sprog, som skaber et intimt og inderligt rum fyldt med jeg-fortællerens betroelser og bekendelser. Tonen er humoristisk, men rummer også en alvor, når svære emner som spiseforstyrrelse, lavt selvværd og eksistentiel tomhed berøres.