Da Annette Bjergfeldts debutroman udkom i udlandet, blev hun af flere anmeldere sammenlignet med den amerikanske forfatter John Irving. Irving skriver store, komplekse fortællinger. Der er tydelige plots, men ligesom hos Bjergfeldt er der også mange forgreninger. Eksempelvis i ”The World According to Garp” fra 1978 (”Verden ifølge Garp”, 1980). Romanen er både en udviklingshistorie om forfatteren T.S. Garps liv og en sammenflettet fortælling, hvor små historier får plads i den større. Ligesom Bjergfeldt gør Irving brug af det fantasifulde og til tider ubegribelige i sine romaner, der balancerer mellem humor og alvor.
Den chilenske forfatter Isabel Allendes roman ”La casa de los espíritus” fra 1982 (”Åndernes hus”, 1985) er en magisk realistisk slægtsroman om en familie i tre generationer og om Chiles dramatiske historie op gennem det 20. århundrede. Bogen blev en kæmpe succes og bragte den magiske realisme ud til et bredt publikum i mange lande. Romanens realistiske plot er fuld af overnaturlige elementer som ånder og forudanelser. Hovedkarakteren Clara har clairvoyante evner og kan forudsige begivenheder – præcis som Esthers mor kan det i ”Højsangen fra Palermovej”. Både Allende og Bjergfeldt har fokus på kvinderne i slægtens historie og deres udvikling.
I amerikanske Louisa May Alcotts ”Little Women” (”Pigebørn”) fra 1868 møder vi et familiefællesskab bestående af fire søstre og deres mor, der lever sammen i et hus i nordstaterne. Faderen kæmper i den amerikanske borgerkrig og optræder kun lejlighedsvis. Det er en fortælling om vigtigheden af at få lov til at være sit fantasifulde selv, om magtkampe og forskelligheder i en søskendeflok og om, hvordan fire piger vokser op under forholdsvis fattige kår, men er rige på kærlighed – til hinanden og deres omgivelser. Trods det, at fortællingen er sat i 1800-tallets Nordamerika, er der ligheder med Bjergfeldts fællesskabsfunderede fortællinger. Hos Bjergfeldt følger vi unge kvinder, efterhånden som de vokser op og udvikler sig til selvstændige individer. Både Alcott og Bjergfeldt skriver kvindernes udviklingshistorie frem med familien som afsæt.