Beslægtede forfatterskaber

John Ashberys inspirationer er mange og varierede, men en lille opremsning kunne lyde: Gertrude Stein, T.S. Eliot, Wallace Stevens, W.H. Auden, Raymond Roussel og Robert Walser.

Selvfølgelig skal kollegaerne og vennerne, digterne Kenneth Koch, Frank O’Hara og James Schuyler, som tilsammen udgjorde inderkredsen i New York-skolen, også nævnes.

New York School of Poets var ikke et navn de selv valgte, men et som sidenhen er blevet givet dem. Siden er utallige digtere blevet defineret som anden, tredje, fjerde bølge, og enten som arvtagere eller modstandere af disse digtere. Det nybrud, de repræsenterede i poesien, at nu kunne man skrive om alt og man måtte gerne være sjov – digte behøvede ikke være alvorlige og sørgelige – har haft enorm indflydelse. Man kan f.eks. nævne Bernadette Mayer, Anne Waldman, Eileen Myles, Charles Bernstein, Ariana Reines og mange flere.

Herhjemme kan man pege på en digter som Jørgen Leth, der også har ladet sig inspirere af den lette tone og det flade hierarki for følelser i poparten, og som måske endda rendyrker nogle af de strømninger endnu mere, end New York-digterne gjorde det.

Det er også vigtigt at nævne Niels Frank, som har oversat Ashbery, og som i sin funktion af rektor på Forfatterskolen (1996-2002) har været med til at kanonisere hans forfatterskab i Danmark. Det har han bl.a. gjort til de forfattere, som i dag står bag forlaget Basilisk, som har oversat og udgivet både O’Hara, Koch og Ashbery. Der er her tale om René Jean Jensen, Majse Aymo-Boot, Martin Larsen, Pejk Malinovski og Peter Højrup.