Baggrund

Citat
”Smerte eller kulde eller sult er kroppens signaler om, at der er noget galt, men man behøver ikke reagere på hver en lille ting. Det er det, man bruger hovedet til, at vurdere, hvad der er vigtigt, om der er plads til smerten. Sådan siger han. Hun kan altid høre ham i hovedet, hans regler.”
”Katalog over katastrofer”, s. 95-96.

Stine Askov er født i 1976 og voksede op i den nordsjællandske by Helsingør.

I Stine Askovs barndomshjem blev det forventet, at børnene hjalp til i familien. De blev blandt andet sat til at hente fiskegarn ind tidligt om morgenen, fodre høns og hugge brænde: Hvis vi ikke huggede brænde, var der ikke varme til vinter. Der var meget virkelige konsekvenser, og så gjorde man det. Det var jo livsnødvendigt, siger Stine Askov og tilføjer, at hun og hendes søskende lærte at være selvhjulpne, samtidig med at de fik en følelse af at have en funktion i familien. Forældrenes konsekvensbaserede opdragelse gav børnene en stor livsduelighed, forklarer Askov, som er glad for, at hendes forældre på denne måde gav deres børn oplevelsen af at kunne overkomme også svære ting. (Birgitte Kjær: Bekymret forfatter: ”Jeg kender børn på 14, som ikke kan cykle eller tage metroen selv”. Politiken, 2020-05-13).

Som andre børn i 1980’erne var barnet Stine Askov også præget af den kolde krig og truslen om en atomkraftulykke eller atomkrig. Hun gik til demonstrationer mod det svenske atomkraftværk Barsebäck og skrev endda et brev til den daværende amerikanske præsident: ”Jeg skrev på mit bedste skoleengelsk til Reagan »please don’t press the button«. Og så fik jeg faktisk svar tilbage. Det var nok ikke fra Reagan selv, men fra Det Hvide Hus med et ’Tak for din interesse’.” (Birgitte Kjær: Bekymret forfatter: ”Jeg kender børn på 14, som ikke kan cykle eller tage metroen selv”. Politiken, 2020-05-13). Da hun mange år senere genfandt brevet, blev det en vigtig inspirationskilde til romanen ”Katalog over katastrofer” (2020). Stine Askov skrev dog ikke kun brev til Ronald Reagan i sin barndom. Allerede som 15-årig bidrog hun ligeledes til en novelleantologi.

Stine Askov blev student fra Helsingør Gymnasium og uddannede sig herefter til pædagog. Hun arbejdede i mere end 20 år som børnehavepædagog, før hun helligede sig livet som forfatter på fuld tid. Stine Askov debuterede som skønlitterær forfatter i 2012 med romanen ”Bid”. Hun har siden skrevet yderligere fem romaner. Stine Askov har to døtre og bor med sin familie i København.