Bid

Citat
”Jeg synes ikke rigtig, jeg havde noget fornuftigt at sige. Faktisk sad jeg og mærkede helt tydeligt, at min depression blussede op igen. Så lod jeg Uffe gramse mig på brysterne, mens teen blev kold, og farmor sang på sidste vers.”
”Bid”, s. 83.

Stine Askov debuterede i 2012 med romanen ”Bid”, som ved udgivelsen blandt andet blev kaldt nutidssatire, tragikomisk chicklit og en folkekomedie.

Romanens hovedperson er den 29-årige Signe, som kæmper med at blive rigtig voksen. Hun dater den lettere kiksede bibliotekar Uffe, men drømmer om sin lækre nabo Mads. Efter en tid som arbejdsløs får Signe job som ekspedient i Matas på Fisketorvet, hvilket dog interesserer hende ”lige så lidt som fiskekvoter” (s. 133). Hendes læge siger, hun har en depression, og ved sociale sammenkomster kommer hun hele tiden til at sige noget upassende eller drikke sig alt for fuld.

29388733

Det er også en ren cirkusforestilling, når jeg-fortælleren er sammen med sin anstrengende familie, der består af en søster, som lever og ånder for diverse tv-serier og i øvrigt ikke kan lide børn, selv om hun er ansat i en vuggestue, en alkoholiseret, højtråbende far og en mor, som forsøger at hjælpe med doggybags med middagsrester og gode råd: ”Det var ment som en trøst, men alle samtaler med min mor var som at blive bidt af et lille dyr.” (s. 13).

Fortællingen er fuld af morsomme skildringer af det brogede persongalleri og figurernes forhold til hinanden. Komediens virkemiddel er ofte overdrivelsen, hvilket også er kendetegnende for denne historie og dens karikerede personer. Romanen er fortalt i en talesprogsform, med mange brudstykker af dialoger og med gengivelse af hovedpersonens tanker, der ofte også er kendetegnet ved en ironisk distance til det hele: ”Man behøvede ikke være clairvoyant for at se, hvad Uffe tænkte. Det var billedet af mig gravid i et parcelhus i Greve, der langsomt gik op i røg.” (s. 153). 

Jeg-fortællingens hovedperson har et veludviklet blik for det groteske og stor selvironi, men historien har også en alvorlig understrøm: Bag alt det humoristiske er det også en fortælling om en følsom ung kvinde, som forsøger at finde sit eget ståsted i tilværelsen ved overgangen til voksenlivet.

”Bid” blev shortlistet til BogForums Debutantpris i 2012.