Genrer og tematikker

Stine Askovs romaner tager alle udgangspunkt i en realistisk skildring af en genkendelig nutidsvirkelighed. Forfatterskabets historier indeholder blandt andet beskrivelser af 1980’erne og 90’erne i et forstadsmiljø i Nordsjælland, men også en genkendelig samtidsvirkelighed i hovedstaden og en socialrealistisk skildring af livet i et socialt boligbyggeri fra den såkaldte ghettoliste.

De realistiske miljø- og tidsbeskrivelser sættes dog i alle Askovs romaner sammen med elementer fra andre genrer. Det drejer sig om morsomme skildringer af det absurde og groteske i hverdagssituationer og menneskelige relationer i debutromanen ”Bid”. Romanen er en humoristisk chicklit-roman, som dog også inddrager alvorlige temaer som depression og det svære voksenliv. Udviklingsromanen ”Bjørneklo” om det specielle barn Ulf bliver ikke kun en fortælling om vejen fra outsider og mobbeoffer til forfatter. Romanen indeholder også uhyggelige gyserelementer som dobbeltgængere, Ulfs stalking af hans lærerinde og hans kvælning af naboens hund.

I Askovs roman, ”Katalog over katastrofer” 2020, er hovedpersonen den seje og stærke pige Helle, der under sin fars kærlige men strikse blik udvikler sig til en ung kvinde, der kan overkomme det meste og klare sig i ekstreme situationer. Bogen udvikler sig dog efterhånden til en slags spændingsroman, hvor far og datter i stigende grad forsvinder ind i en parallelverden. I den socialrealistiske men også morsomme roman ”Nøjsomheden” skildrer Askov et barn, der har påtaget sig et alt for stort ansvar for sin psykisk syge mor, og som drømmer sig væk for sin svære hverdag i bøgernes verden. Romanen er en fortælling om, i hvor høj grad vi bliver præget af vores barndom – men den er også en kærlighedshistorie og en beretning om at have modet til at bryde med tillærte mønstre. I romanen ”Varme hænder” bliver historien om en handicappet forfatter og hendes hjælper også en fortælling om de dystre sider af menneskelivet og om de dilemmaer, man kan stå overfor, når man er en af dem, politikere ofte betegner som velfærdssamfundets ”varme hænder”.

Stine Askovs bøger indeholder især fine skildringer af barnets verden – ofte fortalt med en indre synsvinkel, som lader læseren komme tæt på hovedpersonerne. I forfatterskabet ses også mange beskrivelser af pubertetens indvirkning på den unge teenager. En vigtig tematik i forfatterskabet er skildringen af, hvordan vi præges af vores opvækst. I Stine Askovs bøger finder man på forskellig vis en undersøgelse af, hvordan forældres værdier påvirker deres børn, og hvordan børn vokser op og forvalter deres liv på baggrund af de vilkår, de er blevet givet.