Baggrund

Citat
”næ jeg har/ skam selv/ en skattekiste/ vil du se? (…) og det her/ er et hul/ jeg har klippet/ i sofaen/ det er en/ hemmelighed/ den her/ er fra min/ fødselsdag/ så pustede/ jeg alle/ lysene ud / det var/ der/ jeg pustede/ den her/ har jeg arvet/ af min farfar/ han var sørøver.”

”Skattekisten”, s. 4-8.

Tea Bendix blev født på Frederiksberg ved København i 1970. Moren var landskabsarkitekt, og faren forskede i væksthuskulturer. Familien flyttede til Wye i Sydengland og boede der tre år, hvor Tea Bendix gik i engelsk børnehave og fik en bror, inden de flyttede til en landsby på Midtfyn, og den femårige Tea Bendix startede på friskole. Her oplevede hun de mundtlige fortællinger, en meget stor musikskole og et aktivt lokalmiljø, hvor man selv måtte gøre noget, for at der skete noget.

Alle i familien spillede musik eller teater og var optaget af håndværk, og da familien ikke havde fjernsyn, læste og legede Tea Bendix meget, og ofte var legene lavet af papir såsom påklædningsdukker. ”Måske fordi jeg var utrolig lille af min alder kunne jeg ikke holde op med at lege, da veninderne gjorde det. Så musikken og tegningerne holdt mig legende. Jeg tegnede hele tiden, til musikskolebladet, gymnasiebladet og jeg sad på arkitekttegnestue efter gymnasiet, ... men da jeg var 18 år, illustrerede jeg for første gang tre letlæsningsbøger, og lige der forsvandt tiden og alt omkring mig, og så var jeg faldet i gryden.” (Anna Møller: Interview med forfatteren. Forfatterweb, 2019-12-31).

Tea Bendix valgte i 1990 designskolen i stedet for arkitektskolen, og hun hungrede efter at lære at skrive, tegne og lave grafisk design. Selvom det ikke var oppe i tiden at ville illustrere billedbøger, fortsatte Tea Bendix i den retning. Hun mødte mange tvivlere, men brugte timerne inden skole på at tegne og skrive, og midt i en tvivlsperiode mødte hun den folkekære og ikoniske illustrator Ib Spang Olsen (1921-2012). Han blev en mentor og introducerede hende til tegnere, trykkere og forlag, og Tea Bendix flyttede til København og gik i praktik som bladtegner på Information hos tegneren Per Marquard Otzen (f. 1944).

I 1997 debuterede hun med billedbogen ”Skattekisten”, hun fik egen tegnestue i 1998, og i 1999 startede hun på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Privat var Tea Bendix gift i tyve år, og parret fik tre døtre sammen, før de blev skilt.