Fuglen

Citat
”Hvor lang tid går der?/ Hun ved det ik’/ En dag, en time, et øjeblik/ og så ud af ingenting hører hun nu/ den stilleste lyd i verden/ Min fugl, hvisker Alba/ der er den”.

”Fuglen”, s. 49.

”Fuglen” (2014) var første samarbejde mellem Tea Bendix og forfatter Marianne Iben Hansen (f. 1961). Bogen er et langdigt for større børn og voksne og handler om pigen Alba, der siden sin fødsel er blevet fulgt af en lille fugl. Hun elsker fuglen, men da en pige nede i gården, hvor Alba leger, kalder fuglen for underlig og dum, kommer Alba i tvivl. Er fuglen egentlig så fantastisk? Alba bliver vred og skælder fuglen ud og benægter, den er hendes, men da den forsvinder, savner hun fuglen og dens selskab. Hun begiver sig på eventyrvis ud ad byen og ind i en mørk skov for at genfinde fuglen, og højt oppe i en klippesprække finder hun den. Fuglen flyver dog fra hende, og Alba ender i havets bølger og skylles op på en græsklædt bred. Da hun næsten er død, finder fuglen hende igen, og sammen vender de tilbage til byen. Her blokerer pigen fra tidligere indgangen til gården, men da hun ser Alba og fuglen, lader hun dem alligevel komme ind.

51625315

”Fuglen” er både fra forfatterens og illustratorens side skabt som en refleksion over temaet ’at miste sig selv’. Tea Bendix og Marianne Iben Hansen arbejdede tæt sammen i tilblivelsen af bogen og udvalgte sammen de illustrationer, der skulle blive til billedbogen – og senere hen den app og bogtrailer, der fulgte udgivelsen. Som illustrator arbejder Tea Bendix ikke ud fra stilmæssige forbilleder, men snarere ud fra den tekst, hun sidder med, og efterligner med egne ord aldrig en bestemt stilart for at ramme det rigtige udtryk. I ”Fuglen” er stilen enkel, collageagtig og næsten grafisk uden mange detaljer. Hele siden fyldes ud, og der er baggrund og dybde i billederne. Farverne er primært holdt i jordtoner, mens fuglen er omgivet af et gyldent lag på alle billeder. Eventyrislættet fra historiens udvikling afbildes også i Tea Bendix’ illustrationer, der er symbolske og udtryksfulde. Blyantstegnede fugle, vildtvoksende træer og svimlende skygger efterlader et organisk aftryk, der passer til tekstens brudte rytme.

”Fuglen” blev nomineret til Kulturministeriets illustratorpris 2016 og til Årets Boghåndværk 2015.