Baggrund

Citat
”Alfons er bange. Han tænker på blodet efter knytnæveslaget. Sæt nu, den lille fyr kom alvorligt til skade! Sæt nu, han … døde! Var helt DØD nu!!!”


”Alfons og uhyret”, s. 16.

Den svenske børnebogsforfatter og illustrator Gunilla Bergström blev født d. 3. juli 1942 i Göteborg. Forældrene var hhv. lærerinde og kunstner, og de to blev skilt, da Gunilla Bergström var barn. Efter skilsmissen fandt begge forældre nye partnere; moren blev gift med en lærerkollega og faren med en dansk kunstner, og således pendlede Gunilla Bergström som barn mellem det pæne lærerhjem og en mere bohemelignende tilværelse hos faren.

Om faren har Gunilla Bergström fortalt, at han var en flittig historiefortæller, der elskede at være sammen med sin store børneflok af sammenbragte søskende, men at han også kunne trække sig tilbage bag en avis ligesom Alfons’ far.

Som 24-årig tog Gunilla Bergström journalisteksamen i Göteborg og arbejdede herefter som journalist ved bl.a. aviserne Dagens Nyheter og Aftonbladet i Stockholm. I 1971 udgav hun sin første børnebog, ”Mias pappa flyttar”, og den første bog om Alfons Åberg, ”God natt, Alfons Åberg”, udkom i 1972. Siden 1975 har Gunilla Bergström levet af at skabe billedbøger, og udover historierne om Alfons Åberg er der bl.a. kommet rimbøgerne ”Ramsor och Tramsor, om Bill och Bolla” (1979) samt ”Tokigt och Klokigt – mera rim om Bill och Bolla” (1980), der handler om at have et handicappet familiemedlem. Gunilla Bergström har selv to voksne børn, der figurerer som forbilleder for Bill og Bolla, og den yngste, datteren Boel, er født med en kognitiv funktionsnedsættelse. I 2015 gav Gunilla Bergström et ærligt interview til det svenske tv-program ”Min sanning” (Min sanning: Alfons ”mamma” om miljonsuccén och okända sjukdomen. SVT, 2015-01-13), hvor hun fortalte om at leve med bipolær sygdom, som hun har arvet fra sin far, og hvordan hun som barn forsøgte at begå selvmord ved at sluge piller.

Bøgerne om Alfons Åberg har solgt millioner af eksemplarer på verdensbasis og er indtil videre blevet oversat til 29 sprog, og for sit virke har Gunilla Bergström modtaget et hav af priser, deriblandt Författarfondens kulturpris, Astrid Lindgren-prisen samt arbejdsstipendier.

Alfons Åberg-universet har affødt både tegnefilm baseret direkte på bøger, såsom ”Hokus Pokus, Alfons Åberg” (2013) med musik af bl.a. den tjekkisk-svenske komponist Georg Riedel, samt små spil til 3-9-årige.