I 2010 udkom Bergsveinn Birgissons roman ”Svar við bréfi Helgu” (”Svar på Helgas brev”, 2012). Undertitlen er ”en kærlighedshistorie”, og på første side bliver det klart, at der er tale om en brevroman. Historien er skrevet som et langt brev til Helga og begynder med en reflekterende passage om døden.
Brevskribenten er en 90-årig fåreavler ved navn Bjarni. I brevet til Helga fortæller han, at hans kone Unn lige er død. Det lader til at være den igangsættende begivenhed, der har fået ham til at skrive til Helga. Helga er nemlig en kvinde, han stadig begærer og længes efter, men som han ikke har set i mange år. I de første kapitler af brevet får læseren et indblik i det intimitetsløse og barnløse ægteskab, han havde sammen med Unn, og hvordan de begge var ensomme og distancerede fra hinanden.
29979421
Efterhånden udfoldes relationen til Helga, en gift kvinde på en nabogård, som han en decemberdag skal hjælpe med bedækningen. Selvom der ingen direkte fysisk kontakt er mellem Bjarni og Helga, er mødet på gården beskrevet på en meget sanselig og erotisk måde. Den erotiske sanselighed kommer til udtryk i beskrivelsen af, hvordan han beføler fårene for at undersøge deres huld og samtidig betragter Helgas krop. Helga spørger ligefrem, om han forstår at bruge hænderne lige så kælent på andre hundyr.
Der går helt indtil foråret, før hans længsel efter Helga bliver forløst. Hun bliver gravid med hans barn og vil flytte til Reykjavik, men Bjarni vælger at blive, hvor han hører hjemme, i naturen og tæt på dyrene. Han vælger sliddet og slæbet frem for kærligheden, men var det det rigtige valg? Det er spørgsmålet, han stiller i brevet til Helga.
Først fremmest er ”Svar på Helgas brev” en historie om den uforløste og umulige kærlighed. Dernæst tematiserer den de svære livsvalg og forestillingen om, hvordan ens liv ville have været, hvis man havde valgt anderledes. Den er også en hyldest til den islandske natur og kultur med de sanselige beskrivelser af landskabet, livet på gården og billedsproget, der henter inspiration fra islandske sagaer og myter, når fortælleren eksempelvis sammenligner Helga med troldkvinden Gjalp i ”Snorres Edda”, der får vandet til at stige så meget, at han forestiller sig at kunne flyde i hendes varme, velduftende stråle.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Svar på Helgas brev"