Baggrund

Citat
”For Valborg kan kærligheden aldrig være selvfølgelig, den kan ikke løsrives fra den afhængighed, hun står i, hun er bundet til Aksel på hænder og fødder, og det er ikke hans skyld heller, det er sådan, det er at være kvinde. En stor umulig ting, en varm kartoffel i munden.”
”Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler”, side 184.

Ditte Holm Bro kom til verden den 11. april 1985 i Ulfborg i Vestjylland og trådte sine barnesko i den jyske muld. Hun er sproglig student fra Holstebro Gymnasium og flyttede efterfølgende til København for at studere. I 2010 blev hun bachelor i Musikvidenskab, hvorefter hun startede på kandidatuddannelsen i Moderne Kultur- og formidling, men undervejs i kandidaten lod hun sine litterære drømme folde sig ud og drog til Bergen, hvor hun gik på Skrivekunstakademiet fra 2012-13. Da kandidaten i Moderne Kultur var afsluttet i 2014, fortsatte hun i det litterære spor og gik på Litterär Gestaltning i Göteborg. Om sine ophold på de nordiske forfatterskoler fortæller hun: ”Det var meget vigtigt for mig at være i Bergen. Det var første gang, jeg tog det alvorligt, at jeg skrev og gerne ville skrive. Litterär Gestaltning er en nordisk forfatterskole, hvor folk kommer fra Norge, Sverige og Danmark. Det var af stor betydning at få lov at møde de andre nordiske forfattere og opleve den litterære tradition, de kom til skriften med. Det var en gave at befinde sig i hinandens mange sprog og samtidig prøve at finde frem til sit eget.” (Karina Søby Gulmann: Mailinterview med Ditte Holm Bro, september 2023). 

Imens Ditte Holm Bro gik på Skrivekunstakademiet i Bergen, begyndte hun at skrive på det, der skulle blive hendes debutroman ”Fladland”. Ideen var egentlig at skrive om fjeldet og den storslåede norske natur, men hjemstavnen blev ved at trænge sig på med de endeløse marker og den gigantiske himmel. I mellemtiden kom et andet værk til verden, nemlig det grafiske digtværk ”Cirkler”, der udkom i 2013.

Sideløbende med sit forfatterskab arbejder Ditte Holm Bro som oversætter og har været med til at introducere forfattere som norske Mona Høving, den irakiskfødte svenske forfatter Iman Mohammed og amerikanerne Adrienne Rich og Anne Boyer til et dansk publikum. Om sit oversætterarbejde fortæller hun: ”Det, jeg har oversat, har været drevet af lyst og ønsket om at introducere vigtige forfatterskaber for danske læsere. Det er meget særligt at få lov at opholde sig så tæt på en stemme så længe og så grundigt, og ofte har jeg oversat sammen med kollegaer, så oversættelsesarbejdet har også været et sted at mødes og være fælles om tekster og litteratur.” (Mailinterview med Ditte Holm Bro, september 2023). 

Ditte Holm Bro er i dag bosat i København.