portræt af Ditte Holm Bro
Foto: Daniel Hjort

Ditte Holm Bro

Cand.mag. Karina Søby Gulmann, oktober 2023.
Top image group
portræt af Ditte Holm Bro
Foto: Daniel Hjort

Ditte Holm Bro skriver realistisk, aktivistisk litteratur, der sætter pige- og kvindeliv i centrum og udfordrer fasttømrede forestillinger om familieliv og identitet. Med sin poetiske og inciterende skrift formår hun i ”Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler” at skabe skønhed og drama i det stillestående husmoderliv anno 1950’erne, og at sætte lup på kernefamiliens kvælende greb om kvinden og moren. Også i debutromanen ”Fladland”, der har teenagelivet i centrum, har Ditte Holm Bro et skarpt blik for undertrykkende mekanismer, rigide roller og fastlåste forventninger.

135895393

Blå bog

Født: 11. april 1985, Ulfborg i Vestjylland.

Uddannelse: BA i Musikvidenskab på Københavns Universitet (2010), Skrivekunstakademiet i Bergen (2013), Cand.mag. i Moderne Kultur- og formidling på Københavns Universitet (2014), Litterär Gestaltning i Göteborg (2016)

Debut: Cirkler. Forlaget Korridor, 2013. Digte.

Litteraturpriser: Kritikersalonens Favorit (2021).

Seneste udgivelse: Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler. Lindhardt & Ringhof, 2023. Roman.

Inspiration: Herta Müller, Rainer Maria Rilke, Virginia Woolf, Shirley Jackson, Bernadette Meyer, Sylvia Plath, Tove Ditlevsen, Ingeborg Bachmann, J.P. Jacobsen og Inger Christensen.

 

DR-program, hvor en fokusgruppe diskuterer Ditte Holm Bros debutroman ”Fladland”, imens forfatteren kigger hemmeligt med og fortæller om romanen undervejs.

https://www.dr.dk/drtv/se/fokusgruppen_-ditte-holm-bro_271544

Artikel type
voksne

Baggrund

”For Valborg kan kærligheden aldrig være selvfølgelig, den kan ikke løsrives fra den afhængighed, hun står i, hun er bundet til Aksel på hænder og fødder, og det er ikke hans skyld heller, det er sådan, det er at være kvinde. En stor umulig ting, en varm kartoffel i munden.”
”Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler”, side 184.

Ditte Holm Bro kom til verden den 11. april 1985 i Ulfborg i Vestjylland og trådte sine barnesko i den jyske muld. Hun er sproglig student fra Holstebro Gymnasium og flyttede efterfølgende til København for at studere. I 2010 blev hun bachelor i Musikvidenskab, hvorefter hun startede på kandidatuddannelsen i Moderne Kultur- og formidling, men undervejs i kandidaten lod hun sine litterære drømme folde sig ud og drog til Bergen, hvor hun gik på Skrivekunstakademiet fra 2012-13. Da kandidaten i Moderne Kultur var afsluttet i 2014, fortsatte hun i det litterære spor og gik på Litterär Gestaltning i Göteborg. Om sine ophold på de nordiske forfatterskoler fortæller hun: ”Det var meget vigtigt for mig at være i Bergen. Det var første gang, jeg tog det alvorligt, at jeg skrev og gerne ville skrive. Litterär Gestaltning er en nordisk forfatterskole, hvor folk kommer fra Norge, Sverige og Danmark. Det var af stor betydning at få lov at møde de andre nordiske forfattere og opleve den litterære tradition, de kom til skriften med. Det var en gave at befinde sig i hinandens mange sprog og samtidig prøve at finde frem til sit eget.” (Karina Søby Gulmann: Mailinterview med Ditte Holm Bro, september 2023). 

Imens Ditte Holm Bro gik på Skrivekunstakademiet i Bergen, begyndte hun at skrive på det, der skulle blive hendes debutroman ”Fladland”. Ideen var egentlig at skrive om fjeldet og den storslåede norske natur, men hjemstavnen blev ved at trænge sig på med de endeløse marker og den gigantiske himmel. I mellemtiden kom et andet værk til verden, nemlig det grafiske digtværk ”Cirkler”, der udkom i 2013.

Sideløbende med sit forfatterskab arbejder Ditte Holm Bro som oversætter og har været med til at introducere forfattere som norske Mona Høving, den irakiskfødte svenske forfatter Iman Mohammed og amerikanerne Adrienne Rich og Anne Boyer til et dansk publikum. Om sit oversætterarbejde fortæller hun: ”Det, jeg har oversat, har været drevet af lyst og ønsket om at introducere vigtige forfatterskaber for danske læsere. Det er meget særligt at få lov at opholde sig så tæt på en stemme så længe og så grundigt, og ofte har jeg oversat sammen med kollegaer, så oversættelsesarbejdet har også været et sted at mødes og være fælles om tekster og litteratur.” (Mailinterview med Ditte Holm Bro, september 2023). 

Ditte Holm Bro er i dag bosat i København.

Aktuelt værk: Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler

”Hvor hun dog afskyr det, dette mutter, som ikke er et navn men en hel mytologi, hun er blevet en del af, uden at ville det (noget der bare lå parat til hende, og som hun skulle arve, når tiden var inde, et par slidte og mølædte handsker), så snart hun blev mor, så snart hun blev Aksels kone, hun ved ikke, hvad der gjorde udslaget, ved bare, at hun har slæbt rundt på det mutter længe, og at det ikke er til at slippe af med igen.”
”Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler”, s. 26.

Ditte Holm Bros anden roman ”Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler” fra 2023 skriver husmoren anno 1950’erne frem. Romanen er skrevet i tre dele, der foregår henholdsvis i 1952, hvor vi præsenteres for romanens hovedkarakterer, svigerinderne Valborg og Johanne, og ikke mindst for Valborgs hårde prøvelser som mor til to små drenge og under elendige boligforhold, der er ved at drive hende til vanvid. I desperation overlader hun sin 1-årige dreng Poul til den barnløse Johanne. Hovedparten af romanen folder sig ud i den midterste del, over en enkel dag, den 22. december 1958, mens den afsluttende del foregår i 1983, hvor Valborg er blevet enke og besøger Johannes grav.

135895393

Romanen fortælles frem af en alvidende fortæller, der skiftevis beretter fra Valborgs og Johannes perspektiv. Fortællerstemmen er indforstået og medvidende, hvilket blandt andet bliver understreget af en flittig brug af parenteser (se f.eks. citatet), der har den finurlige funktion at skabe en art intime mellemrum i teksten, hvor vigtige pointer og paralleller bliver fremhævet. Tonen i romanen svinger mellem det forknytte og stille på den ene side og det intense og dramatiske på den anden. Det er kontrasten mellem handlingsplanet og kvindernes indre puls, hvor selv et støvfnug på afveje kan tage pusten fra kvinderne og vokse sig til store og livsoverskyggende frustrationer over deres situation.

Romanen kan genrebetegnes som socialrealisme med et anstrøg af domestic horror. Den tematiserer tidens spirende optimisme, hvor amerikanske satellitter i rummet og store kabler under Atlanten skabte forbindelseslinjer mellem kontinenterne. I kontrast hertil står det lille landsbysamfund, hvor livet udspiller sig, som det altid har gjort, og indbyggerne holder hinanden i skak. Ikke mindst står kvindernes snævre roller i stærk kontrast til tidens optimisme, hvilket er romanens hovedmotiv: Kvindernes ensomme og isolerede kår som mødre, ægtefæller og husalfe, og umuligheden af at bryde ud af de fastlåste roller, de forventes at træde ind i og udføre til perfektion. Kun i små glimt spirer kvindernes begær og længsler frem; forestillingerne om et andet liv, og hvad der mon kunne ske, hvis kvinderne formåede at stå sammen.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler"