Korea-krigen, der fandt sted i starten af 1950’erne, er omdrejningspunkt for den historiske roman ”Pigen fra det store hvide skib” fra 2021 skrevet af Jesper Bugge Kold og Mich Vraa. Romanen er en tredjepersonsfortælling med en indre synsvinkel, der skifter mellem to hovedpersoner.
Da hospitalsskibet Jutlandia i 1951 stævner ud fra Langeliniekajen i København med kurs mod Korea, er den unge operationssygeplejerske Molly med ombord.
38609718
Det er ikke kun idealisme og eventyrlyst, som er årsag til den unge kvindes rejse med ”det store hvide skib”. For Molly er turen også en flugt væk fra et traumatisk overfald, der fandt sted seks år tidligere. I romanen følger vi Molly, hendes oplevelser og de personer, hun møder, og som kommer til at forandre hende. Romanens anden centrale skikkelse er den nordkoreanske pige Yun, som efter at have set sin landsby blive bombet begiver sig på flugt mod syd. Undervejs mister hun både sin tvillingebror og vennen Hwan, overfaldes af amerikanske soldater og er ved at dø af underernæring – før hun til sidst reddes på Jutlandia.
Kold og Vraa skildrer med deres roman Anden Verdenskrig og Korea-krigen med en nuancering af de historiske hændelser. De fortæller f.eks. om de danske kvinder, der blot havde forelsket sig i en tysk mand, men blev udskammet og overfaldet ved Anden Verdenskrigs afslutning, historien om de danske fiskere, der sejlede jøderne til Sverige i 1943, men som tog sig endog meget godt betalt for turen, og de amerikanske soldater, som under Korea-krigen var skyld i vold og seksualforbrydelser. I romanen stiller forfatterne også skarpt på den selvmodsigelse, som var indlejret i Jutlandias mission. Veluddannet sundhedspersonale sejlede til Korea under bl.a. Røde Kors’ flag, men deres officielle rolle var kun at hjælpe soldater, der kæmpede på den ene side af konflikten. Hverken fjendens soldater eller civile skulle behandles. I fortællingen vælger personalet på Jutlandia dog at se gennem fingre med retningslinjerne og er også med til at redde mange kvinder og børn: ”Derude i den trøstesløse by måtte der være mange andre mennesker, som ikke var soldater, men som også havde brug for vores hjælp” (s. 290).
”Pigen fra det store hvide skib” er oversat til flere sprog og solgt til filmatisering.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Pigen fra det store hvide skib"