portræt af Jesper Bugge
Foto: Christian Petersen

Jesper Bugge Kold

cand.mag. Katrine Lehmann Sivertsen, oktober 2023.
Top image group
portræt af Jesper Bugge
Foto: Christian Petersen

Hvordan reagerer mennesket, når det befinder sig i en undtagelsestilstand? Det er en af de ting, Jesper Bugge Kold undersøger i sine bøger. Den danske forfatter er især kendt for sine underholdende, historiske fortællinger, som stiller skarpt på de gråzoner, der ofte glemmes i beretningen om verdenshistoriske begivenheder. De seneste år har forfatteren skrevet to romaner i samarbejde med kollegaen Mich Vraa. Den ene foregår under Korea-krigen, mens den anden skildrer en kvindes rejse med de hvide busser til en tysk kz-lejr i april 1945. 

62267054

 

 

Blå bog

Født: 18. august 1972.

Uddannelse: Bachelor fra Danmarks Biblioteksskole og kandidat fra IT-Universitetet.

Debut: Vintermænd. Forlaget Turbine, 2014. Roman.

Litteraturpriser: Årets roman ved Mofibo Awards, 2022.

Seneste udgivelse: Tre dage i april. Sammen med Mich Vraa. Lindhardt og Ringhof, 2022. Roman.

Inspiration: Anden Verdenskrig, opløsningen af DDR, Korea-krigen og andre begivenheder i verdenshistorien.

 

 

 

Videoklip:

Jesper Bugge Kold og Mich Vraa fortæller om ”Pigen fra det store hvide skib”. Lindhardt & Ringhof, januar 2021.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Min frygt er ved at blive fortrængt af min vrede (…) Før eller siden, tænker jeg, vil alle måske nå dertil. Alle de undertrykte, udnyttede, voldtagne. Kvinderne. Jøderne, dengang. Før eller siden får man nok. Måske skulle jeg helt om på den anden side af jorden for at forstå det.”
”Pigen fra det store hvide skib”, s. 343.

Jesper Bugge Kold er født den 18. august 1972 og voksede op i Rødovre vest for København. I barndommen og ungdomsårene gik meget af tiden med at drible rundt med en fodbold og spille guitar i et band. Som barn holdt Jesper Bugge Kold også meget af at høre sin morfar fortælle om Anden Verdenskrig – en interesse, han senere skulle komme til at beskæftige sig med som forfatter.

Jesper Bugge Kold blev uddannet bachelor fra Danmarks Biblioteksskole og tog herefter en kandidatgrad fra IT-Universitetet. Han arbejdede i flere år som sportsjournalist for Viasat og TV 2 Sport, men i 2009 flyttede han til Fyn og fik arbejde som bibliotekar og webredaktør på Svendborg Bibliotek. Jesper Bugge Kolds nye jobsituation var medvirkende årsag til, at han fem år senere debuterede som forfatter: ”Jeg havde arbejdet meget om aftenen og i weekenderne som sportsjournalist, og som bibliotekar med faste arbejdstider oplevede jeg pludselig at få en hel masse tid. Og den tid skulle jeg jo bruge på noget.” (Line Olesen: Forfatter Jesper Bugge Kold: Min nysgerrighed er drivkraften. Ugeavisen Faaborg, 2022-02-25). En barselsorlov i 2010 satte for alvor skub i arbejdet med romanen ”Vintermænd”, der handler om to brødre fra Hamborg, som i 1930’ernes Tyskland melder sig ind i nazistpartiet af praktiske og ikke ideologiske grunde. Bogen lå færdig et par år senere, men der skulle gå yderligere et par år, før den udkom.

Jesper Bugge Kolds næste bog udsprang af en interesse for det tidligere DDR og et ønske om at fortælle om de menneskelige vilkår for østtyskere før og efter Berlinmurens fald. ”Land i datid” udkom i 2016 og blev efterfulgt af endnu en roman og en lydbogserie, før forfatteren i 2021 gik nye veje med en roman skrevet i fællesskab med forfatterkollegaen Mich Vraa. Udgangspunktet var en nysgerrighed på, hvad der skete under Korea-krigen, hvilket resulterede i en roman, der følger en sygeplejerske på hospitalsskibet Jutlandia og en nordkoreansk flygtningepige. Året efter udgav forfatterduoen endnu en fælles roman med titlen ”Tre dage i april”.   

Jesper Bugge Kolds bøger er oversat til tysk, engelsk, svensk og flere andre sprog. Forfatteren bor i Svanninge på Sydfyn med sin familie.

Krigsturisten

”Jeg ser kun et landskab af sort, mens en følelse vokser. Det summer i min krop, bruser i mit blod og sitrer i mit kød. Endelig er jeg i Syrien. Og så kommer de modsatrettede følelser. Det kan være min bedste og min værste beslutning.”
”Krigsturisten”, s. 10.

Efter sin debutroman om Anden Verdenskrig og en roman, der delvist foregår i det tidligere DDR, var Jesper Bugge Kold i 2018 klar med en samtidsskildring i romanen ”Krigsturisten”, der udspiller sig i Danmark og i lande præget af krig.

Fortællingens hovedperson er gymnasielæreren Niels, som er gået i stå i både sit arbejdsliv og sit familieliv. Den ene uge ligner til forveksling den anden, og der er ingen udsigt til forandring.

53806422

Da han får kontakt med ungdomsvennen Michael, der arbejder som krigsfotograf i verdens brændpunkter, fascineres han af historierne om en hverdag, der er så langt fra hans egen, som den kan blive, og han siger ja til at tage med på fotoopgave i Beirut. Det bliver den første ud af mange ture ud i verden, hvor der venter nye oplevelser, spænding og et adrenalinsus, som Niels bliver afhængig af: ”Michael havde ret: Det er vanedannende, og det kommer bag på mig. Jeg kan lide krigen, den er simpel, den er nem, den er tilgængelig. Jeg kan ikke leve videre, som om intet var hændt.” (s. 167-68). Niels er blevet en krigsturist, der i sin jagt efter at føle sig levende opsøger stadig farligere destinationer.      

Romanen er skrevet med en indre synsvinkel hos hovedpersonen Niels. Som læser lærer man ligeledes gymnasielæreren at kende gennem en gengivelse af hans ironiske distance til det hele, der er udsprunget af hans oplevelse af at sidde fast i hverdagens trummerum. Som når han beskriver sit ægteskab som en velpolstret, men udtjent lænestol, der er blevet en praktisk foranstaltning i kælderen, hvorpå man kan stille sine minder. Til sidst i fortællingen må Niels dog sande, at rejserne ud til verdens krige har store omkostninger for alle dele af hans liv. Han kommer ligeledes til en ny erkendelse om væbnede konflikter: ”Krig er invalidering, fattigdom, hjemløshed og håbløshed. Verden forsøger stadig at løse problemer, ved at folk dræber hinanden. Ingen har lært noget af alle tidernes krig.” (s. 264). Romanen undersøger, hvad det på godt og ondt gør ved et menneske at rejse ud i verden og pludselig befinde sig i en undtagelsestilstand. En anden væsentlig tematik er krigens meningsløshed og de omkostninger, den har for alle, der berøres af den.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Krigsturisten"