Forfatterduoen Jesper Bugge Kold og Mich Vraa fortsatte i 2022 samarbejdet med romanen ”Tre dage i april”, der foregår i foråret 1945, hvor Europa er præget af afslutningen på den verdenskrig, der har udspillet sig de seneste fem år. Den unge danske kvinde Dagmar tager med Folke Bernadottes hvide busser ned gennem et forarmet Tyskland til kz-lejren Neuengamme. Dagmar håber at finde sin mand, redaktøren Paul, der blev taget af Gestapo i 1944 for sit arbejde på et illegalt tidsskrift.
På vej ned gennem Tyskland med bus 474 møder Dagmar menneskeskæbner, som kommer til at præge hendes syn på verden. Hendes oplevelser de tre dage i april ændrer også hendes opfattelse af tyskerne, krigen og dens aktører.
62267054
Den tyske bondemand, som de møder på vejen, er optaget af sin hverdag, ikke af en nazistisk drøm om verdensherredømme, ligesom det hurtigt bliver tydeligt, at krigens ofre også tæller tusindvis af tyske børn. Og selv om det er klart for alle, at Hitler for længst har tabt krigen, er det, som om de allierede er i gang med at lægge alle de tyske byer i ruiner. Der går ligefrem ”et rygte om at RAF-piloterne skyder på alt, hvad der bevæger sig på Tysklands veje og jordoverflade” (s. 223). Dagmar må ligeledes tage de hvide bussers heltemodige gerning op til fornyet revision. Busserne henter ganske vist skandinaviske fanger hjem til Norden, men det betyder samtidig, at andre krigsfanger må ofres. Om de danske flygtningelejre til tyske flygtninge, som etableres efter krigen, hedder det ligeledes: ”Så vidt hun forstod, ville de komme til at minde temmelig meget om nazisternes koncentrationslejre.” (s. 349).
Romanen er fortalt som en tredjepersonsfortælling med indre synsvinkel. Undervejs i historien skiftes der fra fortællingen i 1945 til tilbageblik på både Dagmars svære opvækst og ægteskabet med Paul. Til sidst i fortællingen skildres Dagmars liv efter genforeningen med Paul, der er blevet en anden mand af de traumatiske oplevelser i kz-lejren.
Bogen er baseret på et grundigt researcharbejde og skildrer den historiske redningsaktion af danske og norske kz-fanger i april 1945. En af de vigtige tematikker i romanen er det mod og den næstekærlighed, som kendetegner de udsendte med de hvide busser. En anden er de mange gråzoner i Anden Verdenskrig og i krigens væsen generelt.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Tre dage i april"