Baggrund

Citat
”Da jeg gik i nulte, syntes jeg, at dem fra femte nærmest var voksne. Nu går jeg i femte, men jeg er jo slet ikke voksen. Dengang glædede jeg mig altid til at det var mig, der var noget. Nu er jeg bare forvirret. Hvad er jeg egentlig?”
”Psst!”, s. 21.

Katrine Clante er født på Amager i 1973, men hun er vokset op uden for den lille by Faxe Ladeplads på Sydsjælland. Hun har tegnet så længe, hun kan huske og har på mange måder fået livet som illustrator ind med modermælken. Hendes mor er illustrator, og det var hendes bedstemor også. Hjemmet var derfor fyldt med godt papir og gode farver, og der var stor opbakning til at bruge begge dele til at udtrykke sig. Og det kan være en fordel, når man er genert. Selv siger Katrine Clante om det: ”Jeg var ret genert og ikke så god til at snakke med andre, og så var det rart at kunne tegne og male sine følelser.” (Maria Roslev: Mailinterview med Katrine Clante. Forfatterweb, maj 2014).

Trods mange års øvelse og masser af familiær opbakning var det ikke så lige til at vælge et liv som tegner, da Katrine Clante blev voksen, for som hun siger: ”Da jeg skulle vælge uddannelse, ville jeg være alt andet end tegner, for jeg syntes, at det var så pinligt at skulle være det samme som sin mor (og bedstemor). Jeg var tredive, før jeg endelig forstod, at det var det, jeg var nødt til at arbejde med. Jeg kan stadig være for stolt til at spørge min mor til råds.” (Maria Roslev: Mailinterview med Katrine Clante. Forfatterweb, maj 2014.)

I 2003 færdiggjorde Clante sin uddannelse på Danmarks Designskoles institut for Visuel Kommunikation, og hun er siden blevet en del af tegnestuen Himmelske Hund, der ligger midt i København. Her arbejder hun med sine illustrationer til både børnebøger, læselet-bøger og billedbøger. Hun bidrager også til forskellige fagblade og har tegnet til kampagner og plakater. Siden 2012 har hun hver uge tegnet til lokalavisen Avis Østerbro. I den satiriske tegneseriestribe ”Pip” fortæller hun om livet på Østerbro, som hun kender særdeles godt efter at have boet der i mange år.

Hun debuterede med læse-let bogen ”Ena går sine egne veje” i 2004, der var en del af hendes afgangsprojekt på Danmarks Designskole. I 2014 modtog hun Kulturministeriets Illustratorpris for den grafiske roman ”Pssst!”. Den er blevet til i samarbejde med forfatteren Annette Herzog, som hun tidligere har arbejdet sammen med om børnebogen ”Flyvere på himlen”. Bogen blev indstillet til prisen "Årets bedste bogarbejde" i 2008. 

”Pssst!” er Clantes første grafiske roman, og arbejdet med den har været meget anderledes end det, hun ellers har lavet. Selv siger hun: ”Alt ved det her projekt har været anderledes! For mig var det et håndværk, der skulle læres fra bunden af, fra scratch, hvor det har været som et puslespil, der skal gå op.” (Eline Mørch Jensen: At fortælle et liv i skrift og billeder. Tidsskriftet Skolebiblioteket, 2013, 41. årg., nr. 8).