Byen og havet

Citat
”Efter Thunø pegede Arvid ind mod en samling huse på Samsø. ”Kolby Kås”, sagde han. ”Der er en havn. Skal vi lægge til?”
”Ikke for min skyld. Hvad sejler vi efter?”
”Ikke noget.”
”Vi sejler bare?”
”Ja.””
”Byen og havet”, s. 29.

I 2022 udgav Keld Conradsen den geologiske videnskabsroman ”Byen og havet”, der har den enlige geolog og jeg-fortæller som en sindig hovedperson i et vidtforgrenet plot, der breder sig over nedslag i 1960’erne, 1980’erne og romanens aktuelle nutid, og som med sine geologiske perspektiver rækker millioner af år tilbage i tiden.

Som ung flyttede fortælleren til Aarhus for at studere geologi, og han mødte den arkitekturstuderende Arvid, der var lidt af en enspænder, boede i en rødmalet sejlbåd i havnen og kun tegnede huse uden vægge.

De to udviklede et venskab, der sluttede brat, da Arvid i ly af natten stak til søs i sin båd, efterladende en overrasket ven, en gravid kæreste og en forbitret tante, som skal vise sig at blive central i romanen. Hun passede Arvid, da hans mor, den geologstuderende Jenny, tog sit eget liv, da Arvid var fire år.

 

62937173

Tante Elsebeth overdrager nu en papkasse med Jennys efterladte papirer til fortælleren for at få lukket den gedulgte sag om Arvids opvækst, Jennys selvmord og ikke mindst hendes geologiske opdagelser, som måske var dem, der fik hende til at forlade verden. Hun havde opdaget en sammenhæng mellem askelagene i moleret på Fur og kontinentalpladeteorien, som i 1960’erne stadig ikke var en anerkendt teori. Jenny mødte modstand på instituttet og hos den egenrådige lektor Larsen, som af både faglige og personlige årsager afviste hende brutalt.

Med nedslag i tre perioders tidstypiske diskussioner, kulturpræferencer og verdenssyn bringer Conradsen i ”Byen og havet” tiderne tættere på hinanden. Geologiens tidsperspektiv er svimlende i forhold til et lille liv, men sætter samtidig ens tid på jorden i relief. Hvordan forvalter vi bedst de tildelte dage og år – og hvem er vi forpligtede på undervejs andre end os selv, synes romanen at spørge. Der er geologi for alle pengene, kærlighed, udlængsel og stille aftener på et blikstille Kattegat i denne fermt konstruerede fortælling om at vælge sin vej i livet, om at vælge byen eller havet.

 

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger der minder om "Byen og havet"