Baggrund

Citat
”Moa hører det banke, men hun åbner ikke. Det banker igen. Og endnu en gang. Moas hjerte er som en fisk der flagrer rundt mellem planterne, en guldfisk der gemmer sig i det bagerste hjørne. Vil ikke, kan ikke. Ikke nu. Ikke nogensinde.”
”Akvarium”, s. 33.

Gro Dahle blev født 15. maj 1962 i Oslo. Hendes mor Nina var dommer og hendes far Øystein var i en årrække vicedirektør i et olieselskab. I forbindelse med farens arbejde flyttede familien rundt i verden, og Gro Dahle voksede således både op i Caribien, USA og Norge.

Gro Dahle var et stille barn, der havde svært ved at afkode, hvordan mennesker opfører sig, når de er sammen. Hendes måde at håndtere det på var at iklæde sig et stort smil, så hun udadtil fremstod glad. Om dette siger hun selv: ”Smilet blev min overlevelsesstrategi. Hvis man er mild, får man lov at være i fred for lærere, andre børn, sine egne forældre og andres forældre.” (Kjartan Brügger Bjånesøy: Om Gro og uro. Dagbladet Magasinet, 2009-11-28. Egen oversættelse).

Hendes vanskeligheder med at begå sig blandt andre mennesker påvirkede også hendes skolegang. Om skolen siger Gro Dahle følgende: ”Der var intet, der som sådan var godt ved skolen. Bortset fra den ene lærer, der sagde, at han syntes det virkede som om, at jeg var vokset op i en anden galakse. Ellers var skolen noget, som jeg bare måtte stå igennem.” (Ståle Johnsen: Pim vil ikke gå på skolen lenger. Utdanningsnytt.no, 2019-12-05. Egen oversættelse).

Som voksen har Gro Dahle siden fundet ud af, at hun har Aspergers, der blandt andet er kendetegnet ved, at man kan have svært ved at indgå i sociale sammenhænge. Diagnosen var en lettelse for Gro Dahle, der endelig fandt en forklaring på, hvorfor hun store dele af sit liv har følt sig forkert og udenfor.

Efter at have færdiggjort sin kandidatgrad ved universitetet i Oslo tog Gro Dahle en uddannelse som formningslærer, men jobbet som skolelærer var ikke for hende. I stedet begyndte hun på et skriveforløb på Høgskolen i Telemark, som hun afsluttede i 1986. Året efter debuterede hun med digtsamlingen ”Audiens”.

Siden er det blevet til mere end 60 udgivelser, hvoraf en del af disse er lavet i samarbejde med hendes mand, illustrator Svein Nyhus og hendes datter, illustrator Kaia Dahle Nyhus. Sideløbende med sin forfattervirksomhed holder Gro Dahle foredrag på skoler.

Gro Dahle er bosiddende på øen Tjøme yderst i Oslofjorden og har udover Kaia Dahle Nyhus datteren Ninni og sønnen Simon.