Beslægtede forfatterskaber

Gro Dahle har gennem sit forfatterskab sammen med sin mand Svein Nyhus og sin datter Kaia Dahle Nyhus udfordret billedbogsformatet og konventionen om, at en billedbog især er til yngre børn. Det samme har forfatteren Oscar K og illustrator Dorte Karrebæk, der i deres bøger ”Idiot” (2009) og ”Lejren” (2011) dels behandler emnet medlidenhedsdrab, dels skildrer overgangen mellem barndom og voksenliv som en kz-lejr.

Mette Vedsøs ”Tordenhuset” (2019) handler ligesom ”Vrede mand” om vold i hjemmet. Elmers far hedder for det meste Torben, men nogle gange bliver han til Torden. Når det sker, flygter Elmer i sikkerhed langt ude i verdensrummet. Elmer kommer først tilbage, når far slår søm i. Det betyder nemlig, at far er Torben igen. En dag er der så meget torden i huset, at det ikke kun er Elmer, der stikker af. Det gør mor også. Elmer er ikke alene længere. Han er sammen med mor i et nyt hus. Uden torden.

Anna Jacobina Jacobsens ”Spurv” (2020) skildrer ligesom ”Akvarium” omsorgssvigt set fra barnets perspektiv. En pige og en far, der ligner Elvis, bor sammen og har det godt. Faren er buschauffør og synger af og til for sine passagerer i bussen. Men en dag falder faren ”ud af takt”, som han udtrykker det. Han mister sit arbejde og begynder at drikke. Når far drikker, lytter han til spurven Edith. Hun synger sørgelige sange og knapper øl op med sine klør, mens hun vokser sig stor og skræmmende. Edith har faren i et jerngreb, og mens hun vokser, bliver faren mindre og mindre. Den eneste, der kan redde ham fra Ediths kløer, er pigen. Bevæbnet med et elvis-syngende juletræ og en stor portion mod tager hun kampen op. Edith må dø, hvis faren skal blive sig selv igen.