Krigen

Citat
”Alle siger, at Julie er dygtig, og det er hun, for hun græder ikke. I hvert fald ikke når nogen ser det. Julie smiler, for Julie er dygtig, Julie klarer det hele, skole og brødre og tasker og transport.”
”Krigen”, s. 21.

I 2013 udkom Gro Dahles billedbog ”Krigen” (”Krigen”, 2014) med illustrationer af Kaia Dahle Nyhus. Bogen blev indstillet til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris i 2014.

Julie bor sammen med sin mor, far og to brødre, Emil og Frederik. De er en helt almindelig familie, der spiller spil, tager på stranden og fjoller. Men en dag bryder krigen ud. Ikke en krig mellem to lande, men en krig mellem mor og far. En krig med smadrede tallerkner og buldrende stemmer. Julies far har fået en anden kæreste, og han vil ikke længere være sammen med Julies mor. Først tror Julie, at det er, som det plejer, når mor og far skændes. At far kommer tilbage og at de bliver gode venner igen. Det tror mor måske også lidt. Men far kommer ikke tilbage.

51224507

I stedet begynder mor og far at slås om, hvem der skal have Julie og hendes brødre. Julie, Frederik og Emil bliver krigens flygtninge, der pakker deres liv i poser og rejser fra det ene sted til det andet. På flugt fra krigen, uden fred nogen steder. Men de bliver også spioner. For når Julie er hos mor, vil mor vide hvad far siger og omvendt. Julie er heldigvis dygtig, hun passer på sine brødre og husker det, mor og far glemmer. Hun er en stor pige, der kan passe på dem alle sammen. Og hun græder kun, når ingen ser det.

Men til sidst kan Julie ikke være dygtig mere. Krigen er nemlig rykket helt ind i hendes krop. Hun sulter den og skærer i den med sakse og knive. Hun låser sig inde på sit værelse og vil ikke åbne for nogen. Julie er udmattet af krigen, af at den er i hendes krop. Og endelig forstår mor og far, at Julie ikke er en tapper soldat i deres krig, men et barn, som de skal passe på og elske.

Tematisk handler ”Krigen” om, hvordan børn oplever en skilsmisse, og hvordan forældre i deres egen sorg og vrede kan glemme børnene med vidtrækkende konsekvenser til følge.

Kaia Dahle Nyhus’ illustrationer benytter primært farverne gul, blå, orange og sort. Det er meget effektfuldt i forhold til at understrege en stemning i teksten, f.eks. når illustrationen af Julies selvskade med en saks er holdt i dystre sorte og blå farver.