Vrede mand

Citat
”Hold om mig, græder Lillefar, mens vandet siver fra alle sprækker. Og Mikkel må trøste far og smage Lillefars salte tårer. Skal nok være sød, siger Far. Lover det, siger Far og sprækker i tusind millioner tårer. Og alle må holde om Far, for ellers løber Far ud.”
”Vrede mand”, s. 19.

I 2003 udkom billedbogen ”Sinna mann” (”Vrede mand”, 2011) med tekst af Gro Dahle og illustrationer af Svein Nyhus. ”Vrede mand” blev tildelt Bildebokprisen i 2003. Bogen er desuden både bearbejdet til en animationsfilm og en opera for børn.

Mikkel bor sammen med Far og Mor. Når alt er godt smiler Mor, og Far er i godt humør. Men Mikkel, Mor og Far er ikke alene, for dybt indeni Far bor Vrede mand. Mikkel og Mor må hele tiden passe på, at de ikke kommer til at gøre noget, der kan få Vrede mand til at komme op fra dybet i Far. Mor sørger for, at alt er ordentligt, at intet larmer og at Mikkel er stille. Mikkel holder nøje øje med Far. Med hans bevægelser, hans krop og hans stemme. Han kigger efter tegn på, om Vrede mand er på vej.

28930178

Når Vrede mand kommer, smadrer han alt med sine hænder. Vægge, vaser og Mor. Men når han kravler tilbage ind i Far, er det som om han også har slået Far i stykker. Far græder og skal trøstes, mens Mor forbinder hans hænder.

Mikkel er bange og har lyst til at fortælle om Vrede mand til nogen, men han ved ikke hvordan. Lige indtil den dag han møder en hund, der tålmodigt venter på at Mikkel er klar til at fortælle om Far, Mor, Vrede mand og om at være bange.

”Vrede mand” kredser tematisk om vold i hjemmet og om hvordan det påvirker et barn at vokse op i en atmosfære af frygt og usikkerhed.

Fortællingen ledsages af Svein Nyhus’ illustrationer, der blandt andet benytter sig af et markant farveskifte fra gullige og blå, bløde nuancer til flammende røde og orange farver på de opslag, hvor Vrede mand kommer op i Far. Ligesom Nyhus også ved at tegne Vrede mands hænder, arme og krop overdimensioneret, giver ham et markant andet udseende. Læseren får på denne måde mulighed for at se Far og Vrede mand med Mikkels øjne, som ikke én, men to forskellige personer.